Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Gyulai Várfürdő - Gyula - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Gyulai Várfürdő
 

5700- Gyula
Várkert 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Előkelő környezetben, színvonalas szolgáltatások várják azokat a vendégeket, akik a Gyulai Várfürdőt választják üdülésük színteréül. A fürdő az egykori Almássy kastély kastélyparkjában fekszik. A gyógyvíz jótékony hatása mellett az ápolt, parkosított környezet is hozzájárul ahhoz, hogy az itt üdülő vendégek kellemesen töltsék idejüket.

49

A barnás tónusú gyulai termálvíz alkálihidrogén-karbonát és klorid tartalmú gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra, gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. A fürdő építői a medencék kialakítása során valamennyi korosztályra gondoltak. A kicsik számára építették a gyermekmedencéket. Az élményfürdők szerelmeseinek víziparadicsomot, pezsgő- és hullámfürdőt, óriás- és kamikázecsúszdát építettek. A sportolni vágyó vendégek részére alakították ki a fedett és nyitott úszómedencéket. Az idősebb korosztály, a gyógyulni vágyók és a wellness életformának hódoló vendégek kellemes, csendes környezetben pihenhetnek, szaunázhatnak, sétálhatnak, napozhatnak, fürödhetnek. Az ő részükre alakították ki a négy fedett és a négy nyitott termálmedencét, illetőleg a szauna medencét. A jótékony hatású fürdőzés mellett különféle wellness-, és gyógyszolgáltatások is rendelkezésre állnak, mint a súlyfürdő, orvosi masszázs, inhalálás, víz alatti torna, gyógytorna, és még számos más szolgáltatás.

Történelem

A város területe a régészeti leletek tanúsága szerint már a csiszolt kőkorszaktól kezdve lakott volt. A település nevét egyesek a honfoglaló magyarok által használt szó, a katonai vezetőt jelentő „gyula” tisztséggel hozzák kapcsolatba. Mások szerint a település valamikori földesurának neve őrződött meg ilyen formában.


Írásos forrásainkban először a 14. században fordult elő. A 14. században kialakított Gyulai uradalom központjává tették. Ez megnövelte jelentőségét, a település fejlődésnek indult, s a 15. században már mezővárosi rangra emelkedett. Mátyás király uralkodása alatt fénykorát élte, a király az uradalmat fiának adományozta. Fejlődésében az első törést a török idők hozták. Gyula 1566-tól 1695-ig török fennhatóság alatt állt, a vár megerősítése ellenére sem tudta megőrizni függetlenségét. A terület visszafoglalások után az ebben az időszakban jellemző stratégiai jelentősége megszűnt, így a vár jelentős részét lerombolták. Szerencsére azonban a mai napig megmaradtak bizonyos részei, hogy méltó emlékei legyenek e város középkori életének.


A 18. század a lassú újjáépítés, a román és német ajkú lakosság betelepítésének időszaka. A szabadságharc idején egyrészt fontos központ szerepét töltötte be a környéken, másrészt itt történt a harcok végén a szomorú lefegyverzés, és az aradi vértanúk kiadatása is.


A 19. század második felében, s a 20. század elején a város fejlődése töretlen, bekapcsolták a vasúthálózatba is. A trianoni határok azonban megpecsételték sorsát. A város gazdasági hátterét adó 30 településből csupán négy maradt Magyarországon. Közigazgatási vezető szerepét 1950-ig tartotta meg, utána a megyeszékhelyet is áthelyezték Békéscsabára. Ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből az 1958-ban felfedezett gyógyvíz jelentette a kiutat. Így lett ismét jelentős várossá Gyula.

Látnivalók


A gyulára látogató vendégeket érdekes látnivalók és programok várják fürdőzés után.

49

Elsőként természetesen érdemes megtekinteni a fürdő szomszédságában álló Andrássy kastélyt. Utána ellátogathatnak a Gyulai Várba. A 15. században épült, gótikus stílusú épület Magyarország egyik legépebb formában megmaradt gótikus vára.


A szakrális emlékek iránt érdeklődő vendégeket szép templomok, és egy 18 századi Kálvária várja, ahová érdemes elzarándokolni. A Kálvária az i. e. 2000 körül emelt földpiramison épült, a kálvária-kápolna egy ráccsal elzárt és diadalívvel megnyitott kápolnaapszis.


A környék és az itt élő híres emberek, vagy a gyulai hétköznapok, történelem iránt érdeklődő látogatók számos érdekes kiállításon ismerkedhetnek meg mélyebben Gyula városával. Ellátogathatnak az Erkel Ferenc szülőházában berendezett emlékkiállításra, vagy az Erkel Ferenc Múzeumba, ahol számos érdekes és különleges emléket őriznek. Megtekinthetik az ebben az évben megnyitott Corvin János Múzeum tárlatait (mely ízelítőt adhat minden további kiállításból is). A képzőművészeti alkotások kedvelői ellátogathatnak a Gyulai Postagalériába is.


A környéken élők hagyományos életmódja, gazdálkodó parasztok és polgárok hagyományai, hétköznapjai iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni a Tanyamúzeumba és a Ladics Házba, ahol a környék polgárai életének tárgyi emlékeit tekinthetik meg, hagyományos környezetben berendezve.


Gyula várost is élénk kulturális élet jellemzi, főként a melegebb hónapokban. Elindulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni arról, milyen rendezvények, fesztiválok vannak ottartózkodásunk ideje alatt a városban.


A környék mindamellett számos jó horgászhelyet tartogat, így a horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek fürdőzés után. A természetjárókat varázslatos vidék várja, érdemes bebarangolni a környéket, ha idejük is engedi. A környék egyik legkiterjedtebb természetvédelmi területe az ún. Csigás-erdő, a Fekete-Körös mentén. Nevét onnan kapta, hogy ennek a területnek egyik kiemelkedő értéke az itt élő 12 csigafaj.


Érdekes programlehetőségek, előkelő, színvonalas fürdőzés várja a Gyulára látogató fürdőzőket! Érdemes több napra tervezni!

Linkek
Gyula 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary