Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Hajdúböszörmény - Városi Fürdő, Bocskai Gyógyvíz - Hajdúböszörmény - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Hajdúböszörmény - Városi Fürdő, Bocskai Gyógyvíz
 

4220- Hajdúböszörmény
Uzsok tér 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


50

A „hajdúk fővárosában” tölthet kellemes napokat az, aki hajdúböszörményre látogat fürdőzni. Az itteni termálvíz jodidos, bromidos, fluoridos, nátriumkloridos gyógyvíz, mely összetételénél fogva kiválóan alkalmas reumatikus és ízületi bántalmak kezelésére. A fürdő két hektáros, gondozott parkban helyezkedik el, ahol a fedett részben egy termál és egy gyógymedence, míg a nyitott részen termál és úszómedence, csúszdás strandmedence és gyermekmedence várja a vendégeket. Azok számára, akik hosszabb időre terveznek a fürdő területén kemping is rendelkezésre áll.

Történelem

A település nevének második tagja, a „böszörmény” korábban közszónak számított, jelentése: muszlin. Böszörmény település ugyanis a nyírségi izmaeliták központja volt, egészen a 13. századig, amikor a tatárjárás következtében elpusztult. Hamarosan újra benépesült, és a debreceni uradalom része lett, valamikor a 14. század elején. Ugyanebben a században vásártartási jogot kapott, majd a 15. században Zsigmond király mezővárosi rangra emelte. Tulajdonosai a magyar történelemből jól ismert családok voltak, a Barankovics, Hunyadi és Báthori családok. A török hódoltság ideje alatt megakadt a fejlődésben, ám a 15. század mást is hozott Böszörmény számára. A település mai nevében a „hajdú” előtag a valamikori pásztorokból katonai szabadcsapatokká szerveződő hajdúkra utal. Ezek a pásztorok korábban marhakereskedelemmel foglalkoztak, „hajtó-pásztorok” voltak, akik a kersekedelem és állattartás mellett fegyverforgatáshoz is értettek. A marhakiviteli törvény miatt, a 15. század végén egzisztenciálisan veszélybe kerültek, ezért, s mivel jobbágyi sorba visszakerülni nem akartak, alkottak szabad csapatokat. A 17. században Bocskai vette igénybe katonai szolgálataikat, melyért cserébe felszabadító levelet, azaz nemesi címet és földet adott nekik – vagyis letelepítette a hajdúkat. Ezeket az adományokat 1605-ös kiváltságlevelük erősítette meg. Böszörmény nem szerepelt az eredeti hajdú városok sorában. Ide Báthori Gábor telepítette őket 1609-es kiváltságlevele nyomán. Ez alapvetően megváltoztatta Böszörmény addigi társadalmát, lakói katonai kötelezettségek fejében megszabadultak a földesúri hatalomtól. A 17. században a jogaikat védő hajdúk által létrehozott Hajdú Kerületnek Böszörmény volt a központja. A későbbiekben katonai jelentőségük csökkent, így a harcos hajdúk fokozatosan parasztpolgárokká lettek. A település hosszú ideig megőrizte alapvetően mezőgazdasági jellegét. A 19. században ugyanakkor a polgárosodás jeleit mutatják a különféle egyletek, olvasókörök, a helyi hetilap beindítása. Csak a 20. század második felében volt próbálkozás arra, hogy ipari létesítményeket hozzanak itt létre, ám ekkor is erőszakos módon, ráadásul ugyanebben az időszakban verték szét teljes mértékben a hagyományos gazdálkodás kereteit is. Ezeknek az éveknek a pusztító hatása nyomán, a település helyzetét csak a hetvenes évek végére sikerült stabilizálni.

Látnivalók

50

A település története iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni a Hajdúkerületi székházba, ahol a hajdúk történetéről szóló állandó kiállítást tekinthetnek meg.


A szakrális kulturális emlékek iránt érdeklődő látogatóknak sajátos élményben lehet része, ha ellátogatnak a hajdúböszörményi Kopjafás temetőbe. A Nyugati temetőként emlegetett, újranyitott egykori református temető egyik parcellájában találkozhatnak a jellegzetes hajdúböszörményi sírjellel, a csónak alakú fejfával. Érdekes lehet még, ha ellátogatnak a város határában található – a bodaszőlői bekötőút mellett – Zeleméri templomromhoz, mely Hajdúböszörmény egyik legrégebbi műemléke, a 14. századból.


A kiállítások kedvelői fürdőzés után ellátogathatnak a Káplár Miklós kiállítására, melyet a 19. században épült egykori lakóházában rendeztek be.

Linkek
Hajdúböszörmény
Hajdúböszörmény - Városi Fürdő, Bocskai Gyógyvíz 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary