Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Hajdúszoboszló Gyógyfürdő - Hajdúszoboszló - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Hajdúszoboszló Gyógyfürdő
 

4200- Hajdúszoboszló
Szent István park 1-3.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


52

Hasonlóan sok más gyógyfürdőnk vizéhez, a hajdúszoboszlói gyógyvízre is szénhidrogén utáni kutatás közben akadtak a szakemberek. A hatóságokkal a városvezetőségnek komoly harcokat kellett vívnia, mire sikerült 1927-re megnyitni a fövenyfürdőt, majd egy hévizes kádfürdőt is. A fejlesztés érdekében részvénytársaságot alapítottak, így 1928-ban megnyithatták az első vasbetonmedencét. Innentől kezdve dinamikusan fejlődött a fürdő és a vendégeket kiszolgáló vendéglátó-ipari egységek is. Szálloda, üdülők épültek, majd a növekvő látogatottság miatt újabb kutakat nyitottak, a fürdőben hamarosan további medencéket alakítottak ki, hullámmedencét, pezsgőfürdőt építettek be stb. A fürdő elismertségének jele, hogy 1934-ben hivatalosan is gyógyfürdővé minősítették.


Hajdúszoboszlót a fürdőélet a „reumások Mekkájaként” emlegeti, s valóban ide minden fürdőzőnek, gyógyulni vágyó reumás betegnek érdemes életében legalább egyszer ellátogatni. A hajdúszoboszlói gyógyvíz alkáli-hidrogén-karbonátos hévíz, fluoridion, jódid- és bromid tartalom, metabórsav, metakovasav tartalommal. Összetételénél fogva baleseti rehabilitáció, Bechterew-kór, bénulás és agyvérzés , ill. operáció utáni kezelés eseteiben, bőrbetegségek, degeneratív izületi megbetegedések, érszűkület, gerinc-megbetegedések, izületi panaszok, krónikus izületi gyulladások, meddőség, mészhiánnyal kapcsolatos betegségek, porckorongsérv, törések gyógyítására, kezelésére, enyhítésére alkalmas.

52

Mára 30 hektáros területen három részleg különíthető el. Egy fedett gyógyfürdő, ahol különféle gyógyászati és wellness szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a masszázs, iszapkezelés, súlyfürdő, víz alatti masszázs, víz alatti gyógytorna, különböző elktroterápiás kezelések és a legmodernebb szoft lézerkezelés. Mindez természetesen szakképzett felügyelet, és szaktanácsadás mellett működik. A másik különálló részleg a strandfürdő, a harmadik pedig az aquapark, az élményfürdők szerelmesei számára. A hajdúszoboszlói kutak a fürdő mellett több szálloda saját kezelésű fürdőit is kiszolgálják e jótékony hatású termálvízzel.


Mindezek mellett a fürdőtelep ápolt, parkosított környezete is hozzájárul az idelátogató vendégek nyugalmához, kellemes időtöltéséhez.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint már a népvándorlás korában is lakott terület volt. Mivel fontos utak kereszteződésében feküdt, megfordultak ezen a vidéken a hunok, vandálok, gepidák, gótok és az avarok is. A honfoglaláskor rögtön betelepült, első írásos említése is igen korai Szoboszlónak, a 11. századból származik. Középkori történetében még falu. Szolnok eleste után a török kezébe került az akkori Szoboszló is. A település mai nevében a „hajdú” előtag a valamikori pásztorokból katonai szabadcsapatokká szerveződő hajdúkra utal. Ezek a pásztorok korábban marhakereskedelemmel foglalkoztak, „hajtó-pásztorok” voltak, akik a kersekedelem és állattartás mellett fegyverforgatáshoz is értettek. A marhakiviteli törvény miatt, a 15. század végén egzisztenciálisan veszélybe kerültek, ezért, s mivel jobbágyi sorba visszakerülni nem akartak, ezért alkottak szabad csapatokat. A 17. században Bocskai vette igénybe katonai szolgálataikat, melyért cserébe felszabadító levelet, azaz nemesi címet és földet adott nekik – vagyis letelepítette a hajdúkat. Ezeket az adományokat 1606-os kiváltságlevelük erősítette meg. Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 2-án kelt címeres adománylevelével 700 lovas hajdúnak adott otthont a krími tatárok által elpusztított Szoboszló helyén (és ezen kívül még több településen, melyek a mai napig őrzik ennek emlékét nevükben, a „hajdú” előtagban). További története alapvetően egy földművelő, pásztorkodó, hajdúsági kisváros átlagosnak mondható, ám néha küzdelmes életét mutatja. Alapvető változást a település életében a 20. században feltárt gyógyvíz hozott. Ekkortól kezdődött el a fürdővárossá fejlődésének története, mely máig alapvetően meghatározza az itt élő emberek életét.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni és bebarangolni a környéket, Hajdúszoboszlót, mert számos érdekesség, kulturális élmény várja az idelátogató vendégeket a fürdő falain túl is.

52

A fürdő közelében mindjárt az egyik legérdekesebb látványosságot tekinthetik meg, az ún. Harangházat. Az itt található építmény millenniumi esztendőben lett felavatva, s látványos építészeti alkotásként (Rácz Zoltán építész munkája) ad keretet a különleges alumíniumötvözetből készült 46 harangnak, melyet a harangöntés e sajátos eljárására világszabadalmat szerzett Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár adományozott a városnak.


A korábbi évszázadok épített öröksége iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni a Kálvin téri templom mellett található Erődfalhoz. A védőfal e megmaradt szakasza a sarokbástyával régészeti kutatások szerint XV. századi eredetű, de azt a hajdúvitézek a saját igényeik szerint tovább erősítették. Másik érdekességként ezután megtekinthetik az ún. Csanády-házat, mely a Csanády családról kapta a nevét. Ez a család három hajdúkerületi főkapitányt is adott Hajdúszoboszlónak, s a későbbiekben is fontos közéleti szerepet vállaltak a család tagjai a város életében. A ház eredeti, klasszicista formájában kívülről is ársztja annak az időszaknak a hangulatát, melyben építették.


A séta mellett több érdekes kiállítás megtekintésével is kellemesen tölthetik idejüket fürdőzés után. A Bocskai István Múzeumban a város helytörténeti kiállítása mellett a Bocskai-kultusznak számos érdekes emlékét tekinthetik meg a látogatók.


A képzőművészetek iránt érdeklődő vendégek számára bizonyára nagyszerű élményt nyújt majd, ha ellátogatnak a hajdúszoboszlói Nemzetközi modern Múzeumba, ahol Picasso, Le Corbusier, Renoir, Vasarely és más hírességek művei mellett magyar kortárs művészek munkái is megtalálhatók. Ellátogathatnak a Múzeumi Galériába is, ahol Cseh Gusztáv és Szombati László művészi örökségét tekinthetik meg, illetőleg megtekinthetik az udvaron a szabadtéri fejfakiállítást, mely a környékbeli református temetők világába engedi bepillantani a látogatókat.


Ez utóbbi kiállítás már a népi hagyományok, a népművészet világába repíti az érdeklődőket. Akiket ez jobban érdekel, látogassanak el a Népművészeti kiállításra, ahol elsősorban a Hajdú-Bihar megyei népi kultúra múltjával ismerkedhetnek meg, majd a Fazekas Házba, ahol Fazekas István műhelyében és otthonában, különleges gyűjteményén keresztül a népi kultúra jelen idejéről is tájékozódhatnak.


Élményekben gazdag, tartalmas és kellemes napokat tölthetnek el itt, érdemes tehát ellátogatni a fürdőélet „Mekkájába”, Hajdúszoboszlóra is!

Linkek
Hajdúszoboszló
Hajdúszoboszló Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary