Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Harkányi Gyógyfürdő - Harkány - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Harkányi Gyógyfürdő
 

1027- Harkány
Fő u. 84.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


53

Harkány, a Villányi hegység lábánál, az északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Krónikák szerint a fürdőt már a törökök is ismerték, de elűzésük után feledésbe merült a forrás. Később, 1823-ban gróf Batthány Antal uradalmának csatornázását határozta el. A harkányi mezőségen ebben az időben valóságos iszapmocsár gőzölgött. A munkások, akik naphosszat álltak a gőzölgő iszapban, felfigyeltek arra, hogy reumás fájdalmaikra jó hatással van a víz és az iszap. Hamarosan be is kerítették a telepet, és medencét, emeletes fürdőszállót építettek. A tulajdonos 1866-ban Zsigmondi Vilmossal artézi kutat fúratott, hogy megállapítsa a feltörő forrás helyét. A 37 méteres mélységben gazdag vízmedencét fedeztek fel, mely naponta 42 ezer hektoliter 62,2 ºC-os hőmérsékletű kénes vizet szolgáltatott. A vizet vegyelemezték, és ezután kezdődött meg a fürdő nagyobb arányú kiaknázása. Éveken át sok tízezren zarándokoltak el ide a gyógyulás reményében. Mivel azonban az egymást váltó tulajdonosok nem törődtek a fejlesztésekkel, fokozatosan csökkent a fürdő jelentősége. Az 1949-es államosításkor teljes mértékben a szakszervezeti gyógyüdülés szolgálatába állították. Ekkor történtek fejlesztések, bővítések. A növekvő látogatottság miatt egy harmadik kutat is fúrtak a meglévő kettő mellé, 1960-ban.


A hakányi gyógyfürdő alkalmas a reuma és összes válfajai, az izületi gyulladások után visszamaradó merevség, törések és egyéb mozgásszervi sérülések utáni utókezelések, köszvény, isiász, csúzos eredetű izombénulások, idült bőrbántalmak, máj-, és lépbetegségek, női betegségek, anyagcsere betegségek gyógyítására. Az elmúlt években a korszerű fejlesztéseknek köszönhetően a gyógyfürdőben többek között természetgyógyászati részleget is kialakítottak, szakorvosi vizsgálattal és kezelésekkel (pl. fülgyertya, reflex-zóna masszázs, testmasszázs illóolajjal, akupunktúra, stb.)


2003-ban a fürdőt felújították. Jelenleg egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence áll a látogatók rendelkezésére. A víz felszíne így öszzesen 2098 m2. Mélysége 110-153 terjed, hőfoka 34-38 ºC. További medencékkel várja az ősparktól övezett 13,5 hektáros területű gyógy- és strandfürdő a vendégeket a strandfürdő részen. Itt strandmedencék, gyerekmedencék vannak, sőt, mostanra a fürdőtelep szolgáltatásainak szerves része lett a szauna, szolárium, pezsgő- és masszírozó medence, valamint kozmetikai- és masszázsszalon is. A látványfürdő a felújított gyógyfürdő épületének emeletén, csodálatos környezetben várja az ide látogató fürdőzőket. Az elhúzható tető lehetővé teszi a vendégek számára, hogy pezsgő- és jakuzzi- medencéikből élvezhessék a napsütést.

Történelem

Harkány település Pécstől 25 km-re fekszik. Autóval az 58-as főúton, vagy vonattal a Barcs-Villány vonalon közelíthető meg. Már egészen korai időkből datálhatóan lakott része volt az országnak. Római-, hun- és avar-kori emlékeket is találtak itt a régészek. Neve írott forrásban először a 14. században bukkant fel. Urai ebben az időszakban a Garák voltak, majd gazdái a mindenkori siklósi uradalom tulajdonosai lettek. A sokféle, különböző idejű szerb, horvát, német és magyar betelepülés miatt a mai napig sokszínű népesség jellemzi Harkányt és környékét.

Látnivalók

53

Az idelátogatók szórakoztatását szolgálják a különféle fesztiválok és más programok, kiállítások. Ilyenek például az Ördögűző napok, Hímestojás napok, Pünkösdi Zenés Fesztivál, Fürdőfesztivál (július közepe), Harkányi Szüreti Fesztivál (szeptember második fele) rendezvényei. A sport kedvelői ellátogathatnak a nemzetközi színvonalú Sportcsarnokba is, ahol nem csak sport, de folklór programok és tudományos konferenciák is megrendezésre kerülnek időnként.

Linkek
Harkány
Harkányi Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary