Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Hevesi Strandfürdő - Heves - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Hevesi Strandfürdő
 

3360- Heves
Arany János út 41.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A hevesi gyógyvíz története hetven évvel ezelőtt kezdődött, majd a hatvanas években újabb fúrásokat végeztek, s ekkor egy nagyobb vízhozamú forrásra akadtak, melyre már nagyobb beruházású strandot lehetett építeni. Intenzív fejlődésnek indult tehát a strand, és Heves látogatottsága is ezzel párhuzamosan nőtt. Faházak, kemping épült, és a medencék száma is fokozatosan nőtt.


Az építők minden korosztályra gondoltak, így a termálmedencék mellett gyermekmedence is épült. A szépen parkosított, lombos fákkal benépesített zöld területen a fürdőzés valódi kikapcsolódás, miközben a víz gyógyhatását is élvezhetik a vendégek, ami magas ásványi anyag tartalmának köszönhető.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint ezen a vidéken sokféle nép megfordult. Találtak bronzkori leleteket, szkítától, szarmatáktól, honfoglalás kori leleteket is. A település első írásos említése a 13. századból származik. Jelentőségét mutatja, hogy a királyi várbirtok heves nevét a településről kapta, s hogy nem csak névadója, annak egyben székhelye is volt. A 14. században főesperesi központ. A 15. században mezővárosi rangot kapott, az ezzel járó vásártartási jog tovább növelte jelentőségét a környéken. A 16-17. században lakossága, rangja változott, volt magyar, török és császári tulajdonban is. A 17-18. század során többször is elnéptelenedett, labancok, majd a rácok égették fel. Német családok települtek ide a 18. században, akik később elmagyarosodtak. A 19. században tulajdonosai – nemesek és kisnemesek – két kastélyt és hat kúriát építettek itt. A kiegyezés utáni időszakban elsősorban mezőgazdaságának köszönhette országos hírnevét – dinnye és dohánytermesztésben volt kiemelkedő. E mellett járási székhelyként közigazgatási szempontból is jelentős település volt. E két dolog együttes hatásának, illetve a megnövekedő népesség számának köszönhetően fokozatosan a polgárosodás irányába terelte az itt élők életét, élénk társadalmi és kulturális élet zajlott itt akkoriban (olvasókörök, különféle egyletek). A 20. század második felében fejlődése megtorpant. Városi rangját is leveszítette egy időre, csak a nyolcvanas évek derekán kapta vissza. Heves a mai napig őrzi régi mezővárosi hangulatát, melybe érdemes minden idelátogató vendégnek is belekóstolni.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes programlehetőség, látnivaló várja a fürdőzőket.


Az épített örökség iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni a két ma is álló kastélyhoz, a Básthy és a Halász kastélyhoz. A Radich kúria állandó kiállításán megtekinthetik a valamikor itt működő háziipari szövetkezet kiállítását, és a Reményik kúriához is menjenek el, ha tehetik, itt ma idősek otthona működik. A település története iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni a Fő utca 10-es szám alatt működő állandó helytörténeti kiállításra is. Akiket a népi kultúra is érdekel, a Hevesi Múzeumi Kiállítóhelyen erről is tájékozódhatnak, s a régi pénzek iránt érdeklődő vendégek a pénzérmékből rendezett kiállítást is megtekinthetik itt. Heves egyik különlegessége az egyedi Sakk Múzeum. A gyűjtemény Dobroviczky Ferenc magángyűjteménye, mely harminchat országból közel húszezer sakkal kapcsolatos emléket őriz.


Mindezek mellet kerékpározási lehetőségek várják számos érdekes és jó útvonallal a környékre látogató vendégeket, és a horgászok is találhatnak ezen a környéken jó horgászhelyeket.

Linkek
Heves 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary