Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Hódmezővásárhely - Városi Strand- Termál és Gyógyfürdő - Hódmezővásárhely - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Hódmezővásárhely - Városi Strand- Termál és Gyógyfürdő
 

6800- Hódmezővásárhely
Ady Endre u. 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Színvonalas szolgáltatások mellett, ápolt környezetben fürdőzhet, aki a Hódmezővásárhely szívében fekvő fürdőtelepre látogat.


A hódmezővásárhelyi fürdőélet is hosszú múltra tekinthet vissza. Az első fürdőlétesítmény az 1930-as években nyitotta meg kapuit a fürdőközönség számára, s azóta több szakaszban fejlesztették, alakították át a vendégek igényei szerint.


Az itteni termálvíz alkálihidrogén-karbonátos hévíz, amely összetételénél fogva főként mozgásszervi betegségek kezelésére ajánlott.


A fürdő területén az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket és a gyógyulni vágyókat termál medencék, az aktív pihenés híveit úszómedencék (a starndürdő mellett fölépült sportuszodai részlegben), míg a gyermekeket gyermekmedencék és tanmedencék várják. Ezeken kívül a sportuszodai részen pezsgőfürdő, jakuzzi, a termálfürdő részen ülőfürdők is vannak.


A víz jótékony hatása mellett számos wellness-, és gyógyszolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére, mint a szaunák, merülőkád, szolárium, masszázs, víz alatti torna.


A strand mellett épült sportuszodában a sport kedvelői időnként különféle rangosabb sporteseményeket is megtekinthetnek.


A felsoroltak mellett a parkosított környezet is hozzájárul ahhoz, hogy kellemesen töltsék itt idejüket a fürdőzők.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint Hódmezővásárhely területe már az őskorban is lakott rész volt. A népvándorlás korában megfordultak itt a hunok és az avarok is. A település eredetileg két részből állt, ahogyan ezt a 13. századból származó írásos emlékek is bizonyítják. A város nevének „Hód” részét a kutatók honfoglalás kori névből eredeztetik. A másik település neve Vásárhely volt.


13. századi történetének egyik jeles eseménye, hogy Hód közelében aratott győzelmet IV. László király a kunok felett.


A 14-15. században dinamikusan fejlődött, főként abban az időszakban, amikor Hunyadi János birtokában volt. A település mezővárosi rangra emelése is az ő nevéhez fűződött. A ranggal járó jogok, pl. a vásártartás joga tovább növelte a település jelentőségét ezen a környéken. A török hódoltság idején elveszítette önállóságát, 1552-ben török kézre került. Mivel khász birtok lett – azaz a szultán kezelésében maradó birtok, nem került kiosztásra alattvalói között használatra- viszonylag kedvező helyzete volt, ebben az időben is fejlődő város. Ebben az időszakban jelentős jövedelmet adott a lakosságnak a távoli piacokra elhajtott magyar szürke marha. A felszabadulás tán 1617-ben a Bercsényi-család birtokába került, 1722-ben Károlyi Sándor vásárolta meg, s az ő birtokukban maradt egészen 1918-ig.


A folyószabályozások és dinamikus fejlődése szinte töretlen, a 20. század küszöbén azonban törést mutat a munkanélküliség miatt történt Szántó Kovács János-féle radikális parasztzendülés. A 20. század derekáig Hódmezőváráhely megőrizte alapvetően mezőgazdasági jellegét. 1945 után indult csak meg a fokozottabb iparosodás útján, ekkor lendült fel, illetve indult útjára a mérlegkészítés, porcelángyártás és a gépgyártás.


A legutóbbi évtizedek egyik kiemelkedő eseménye, hogy 1997-ben a magyar városok közül elsőként Európa-díjjal - becsületzászlóval - ismerték el a vásárhelyiek tevékenységét.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban. A szakrális örökség épített emlékei iránt érdeklődő vendégek számos érdekes és szép templomot tekinthetnek meg itt, mint a 18. században épített Református Ótemplom, melynek fiókos dongaboltozatú hajóját érdemes megcsodálni, vagy a 19. századi zsinagóga. A korábbi korok emlékét őrzi a 13-14. századi Csomorkányi templomrom.


A környék hagyományos népi kultúrája, polgárainak élete iránt érdeklődő látogatók érdekes kiállítások között válogathatnak. A Tornyai János Múzeum a környék népi kultúrájának emlékeit őrzi, a Csúcsi Fazekasházban (Vékony Sándor iparművész házában berendezett) kiállításon a 20. század fazekasművességéről tájékozódhatnak, az önkormányzat Hímzőműhelyében a környék hímzőművészetének kiállított darabjait tekinthetik meg. A Kopáncsi Tanyamúzeumban eredeti környezetében nézhetik meg hogyan, mivel, és hol is gazdálkodtak az itt élő emberek.


A környék hagyományos népi kultúrája, polgárainak élete iránt érdeklődő látogatók érdekes kiállítások között válogathatnak. A Tornyai János Múzeum a környék népi kultúrájának emlékeit őrzi, a Csúcsi Fazekasházban (Vékony Sándor iparművész házában berendezett) kiállításon a 20. század fazekasművességéről tájékozódhatnak, az önkormányzat Hímzőműhelyében a környék hímzőművészetének kiállított darabjait tekinthetik meg. A Kopáncsi Tanyamúzeumban eredeti környezetében nézhetik meg hogyan, mivel, és hol is gazdálkodtak az itt élő emberek.


A képzőművészet iránt érdeklődő látogatók az Alföldi Galériában megtekinthetik a környék neves alkotóinak munkáit. Többek között Koszta József, Rudnay Gyula, Aba-Novák Vilmos, Fényes Adolf, Medgyessy Ferenc alkotásait.


Akik szeretik Németh László regényeit, elzarándokolhatnak az író emlékházába. Németh László egy ideig Hódmezővásárhelyen tanított, s ittartózkodásának emeltek méltó emléket ezzel a tárlattal a város lakói.


A természetjáró fürdőzők számára érdekes lehet, ha ellátogatnak a hagyományos Tisza-menti táj bemutatására létesített Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontba. A létesítmény egyben azzal a céllal is működik, hogy a környezettudatos cselekvésre ösztönzést szolgálja.


Az állandó programok mellett Hódmezővásárhelyen gyakoriak a különféle szabadtéri rendezvények, hagyományőrző fesztiválok. Érdemes elindulás előtt tájékozódni, hogy milyen egyéb programokon vehetnek részt ittarózkodásuk ideje alatt!

Linkek
Hódmezővásárhely 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary