Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Abony - Városi Strandfürdő - Abony - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Abony - Városi Strandfürdő
 

2740- Abony
Kálvin J. utca 10.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


Abony

Kellemes, családias hangulatban fürdőzhetnek, akik az Abonyi fürdőbe látogatnak. A kicsi, ám annál színvonalasabb fürdő területén a gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket termálmedencék, míg az aktív pihenés híveit úszómedence várja. A fürdő egy műemlék kúria parkjában fekszik. Itt korszerű egészségközpont működik, ahol az általános gyógyító tevékenységen kívül a termálvízre épülő balneoterápás gyógykezelések is igénybe vehetők.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint csak a honfoglalás óta lakott terület. Első írásos említése a 13. századból származik. A 15. században a környező településekhez hasonlóan elnéptelenedett egy időre, ám hamarosan újra talpra állt. A török hódoltság pusztításai után különféle kedvezményeket adva hívtak új telepeseket erre a vidékre. Dinamikus fejlődésének köszönhetően a 18. században mezővárosi rangra emelkedett. A 19. században Abony is bekapcsolódott a vasúti érkeringésbe a Szolnok és Pest közötti vonal mentén, s ez felgyorsította a fejlődést. A 20. század közepéig járási székhely volt. A 19. század második fele, a 20. század eleje a nagy tervek, és a fejlődés időszaka volt, javították az útviszonyokat, új iskola nyílt, helyi újságot adtak ki, megkezdte működését a takarékpénztár, megannyi jelel a polgári életformának. A 20. század második felében egyrészt az első falusi zeneiskola meglapítása, a Falumúzeum megnyitása, infrastruktura fejlesztése, korszerűsítése voltak jelentős események, s mutatatják, hogy az itt élő emberek ebben az időszakban is kitartóan munkálkodtak lakóhelyükért. A rendszerváltás óta egyre nagyobb a jelentősége az idegenforgalomnak, és ebben fontos szerep jut a fürdőnek is.

Látnivalók

6

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


Abony gazdag műemléki épületekben. Akik kiváncsiak a valamikori kúriákra, elsétálhatnak a Vigyázó-, a Csernus-Szedenik-, és a Fábián-Berg kúriához, vagy a Vigyázó-kastélyhoz. Többségüket ma lakóházként, illetőleg valamilyen intézményként használják. Az egykori magtár jellegzetes barokk épületében található Abony helytörténeti kiállítása. Akiket pedig inkább a népi kultúra emlékei érdekelnek, azoknak ajánlott megnézni az Abonyi Lajos Falumúzeumot.


A környék ezek mellett gazdag jó horgászhelyekben, így a horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Az Abonyi határhoz tartozó természetvédelmi területen pedig a természeti értékek szerelmesei tehetnek kellemes túrákat Abony környékén.

Linkek
Abony 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary