Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Jászapáti - Tölgyes Termálvizű Strandfürdő - Jászapáti - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Jászapáti - Tölgyes Termálvizű Strandfürdő
 

5130- Jászapáti
Gyöngyvirág u. 22.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A jászapáti Tölgyesi Strand a hatvanas években nyílt meg a fürdőző közönség számára. 2002-ben nyilvánították gyógyvízzé az itteni termálvizet. A jászapáti víz nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely összetételénél fogva baleseti és műtéti utókezelésekre, mozgásszervi, nőgyógyászati és reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A gyógyulni vágyók és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégek számára két zárt és egy nyitott gyógymedence épült. A sport, az élményfürdők szerelmesei, a gyermekek és a családosok számára a nyitott részen egy úszómedence, gyerekmedence, tanmedence és élmény medence is épült. Az aktív pihenés hívei számára futball és teniszpálya épült a strand területén.

Történelem

A település első írásos említése a 14. század végéről származik. Az „apáti” utótag feltehetően arra utal, hogy itt valamikor egy apátság állhatott, bár az 1333-as pápai tizedjegyzék nem említi. Ez annak volt köszönhető a feltételezések szerint, hogy vagy nem volt meg egyáltalán, vagy elpusztult állapotban volt az apátsággal együtt. Valószínű, hogy a jászok betelepülése előtt keresztény lakosság élt itt. A török pusztítások ideje alatt többször feldúlták, kifosztották, mivel az Eger felé vezető útvonalon feküdt. A 18. században a Jászság többi településével együtt a Német Lovagrend kezébe került. A század második felében a földek visszaváltása után Mária Terézia mezővárosi rangot adományozott Jászapátinak. Az ezzel járó kiváltságok, a vásártartás joga tovább növelte a település jelentőségét. A 19. században megszűnt a Jász-Kun-Hármas kerület, így korábbi vezető szerepét elveszítette. A 20. században a fürdőélet hozta el számára ismét a pezsgő életet, és az ismertséget. Városi rangot újra csak 1989-ben kapott.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a településen és környékén egy kis sétára. A szakrális örökség iránt érdeklődő vendégeknek lenyűgöző élményt nyújthat gótikus stílusban épült Kisboldogasszony templom, vagy, ha elsétálnak a különös szépségű Kálváriához, mely barokk stílusban épült.


A vidéki élet hagyományai, a régi emberek gazdálkodása, életvitele, hagyományos élettere iránt érdeklődő látogatóknak is több programlehetőség kínálkozik fürdőzés után. Megtekinthetik a Borsodból ide települt Beöthy család kúriájának épületét. A jászsági parasztok, a tanyasi élet világát idézi a Tanyamúzeum Jászapátiban. Az itt berendezett lakás tárgyai a néprajzi múzeum gyűjteményéből kerültek ki. A ház mellett a melléképületek a gazdák életének hagyományos színtereit, mindennapi munkáit, idézik a látogatók elé, bemutatva a növénytermesztéssel és állattartással kapcsolatos tárgyi emlékeket, felszereléseket is.


Jászapáti szülötte volt Vágó Pál festőművész. Az ő munkásságáról szóló állandó kiállítás mellett Mihály Béla keramikus művész munkáiból tekinthetnek meg kiállítást a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény tárlatain.

Linkek
Jászapáti 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary