Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Jászárokszállási Termálfürdő - Jászárokszállás - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Jászárokszállási Termálfürdő
 

5123- Jászárokszállás
Örsi u. 18.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


61

Jász-Nagy-Szolnok megye északnyugati csücskében, heves megye határában fekszik Jászárokszállás. A város számos látnivalóval, kulturális rendezvényekkel és egyéb program lehetőségekkel várja a látogatókat. Nyáron pedig nagy vonzerővel bír a Jászárokszállási Fürdő. Bár jelenleg a fürdő vizét még nem minősítették hivatalosan gyógyhatásúnak, kémiai összetétele miatt - alkálihidrogén-karbonátos termálvíz - baleseti és műtéti utókezelésekre, mozgásszervi, reumatikus megbetegedések kezelésére javasolt használata.

61

A városban már a az 1920-as években próbálkoztak egy fürdőtelep létrehozásával, ez azonban akkor még nem jöhetett létre. A terv csak a II. világháborút követő időkben valósulhatott meg. Az ekkor megépülő strand a mainak elődje, de nem volt azonos azzal. Ezt a fürdőt ugyanis a köztéri artézi, hidegvizű kút táplálta és csak egy medencével működött. Alapvetően kis kapacitású, fából épült kabinokkal ellátott kis fürdőhely volt. Csak az 1960-as években döntöttek végül úgy, hogy nagyobb beruházás keretei közt strandot építenek a település szélén. A melegvizes kút feltárása 1968-ban indult meg, és 1972-re már készen állt a termálvizes medence és egy gyerekmedence. Ezekhez kapcsolódva fölépítették a kabinokat, s így nyerte el mai formáját a Jászárokszállási strandfürdő. Jelenleg tehát egy 450 m3-es, ovális termálvizes medence, 38ºc-os vízzel, egy 33 m hosszú, 9000m3-es, 29ºC-os úszómedence és egy gyerekmedence várja az idelátogató fürdő vendégeket. A fürdő környezetében számos üdülőház, kemping, étterem és egyéb turisztikai létesítmény emeli az idelátogatók komfort érzését.

Történelem

Jászárokszállás hosszú történelmi múltra tekinthet vissza. A régészeti leletek tanúsága szerint már a kőkorban is lakott terület volt, és ókori emlékek, nyomok is maradtak ezen a vidéken. Az a történelem, amit mai napig a nevében is őriz a város, a 13. század utolsó népvándorlás hullámához, és IV. Béla telepítési politikájához fűződik. Ez sodorta ugyanis erre a vidékre a jászokat, akiket Béla király telepített le végül. Bár a későbbiekben a török támadások sok más település sorsához hasonlóan Jászárokszállást is az elnéptelenedés szélére sodorták, mégis fennmaradt, és hamarosan újra benépesült. Olyannyira, hogy a 17.század végére már a gazdagabb települések közé számított, kereskedelme, mezőgazdasága virágzott. Ez a lendület alább hagyott, amikor Lipót király a Német Lovagrend kezébe adta a községet, s ezt súlyosbították a kuruc idők pusztításai is. A leleményes lakók egy része azonban fél évtized alatt meggazdagodott az állattartásból, így kiváltották magukat a szolgasorból, s az irányítás a községben ennek a gazdag rétegnek a kezébe került. A község a 18. század végén kapott városi rangot Mária Teréziától, amivel vásártartási jogot is nyertek. Érdekessége a település történetnek, hogy a 19.század végén, mivel a városi ranggal járó költségeket nem akarták viselni ezt a rangot visszaadták, és Jászárokszállás nagyközséggé lett. Csak 1991-ben minősítették ismét várossá. A 19-20. század jellemzője a jelentős kirajzás a városból, a lakók a környező vidék településein vásároltak birtokot, több településrész önállósult – pl. Kerekegyháza, Jászszentandrás -, illetve a fokozott mértékű fejlődés, iparosodás és az idegenforgalom fellendülése.

Látnivalók

61

Fürdőzés után érdemes sétálni egyet a városban is. Azoknak, akik inkább a tóparti sétákat, a természetjárást kedvelik a fürdőtől Kelet felé induljanak el, a Peres-laposi tó partjára, ami nem csak a csendes séták kedvelőit, de a horgászokat is nagy számban vonzza. További séta útvonal, az ugyancsak nem messze húzódó, a mondák világát idéző Csörsz-árok, amely a monda szerint Csörsz, avar király nevét őrzi. Érdemes utána járni a környéken ennek a történetnek, mert az árkon kívül a környéki települések nevei is mind egy-egy szereplő nevéhez köthetőek! A műemlékek kedvelői inkább a városközpont felé induljanak el. Itt a jászárokszállási parókia barokk stílusú épületét, a plébánia mellett álló Mária oszlopot érdemes megnézni, majd a Széchenyi utca 104 alatt álló 18. századi hajdani fogadó épületét, ahol XII. Károly svéd király is megpihent egyszer. Végezetül pedig a hagyományos életmódot bemutató jász Házba is érdemes ellátogatni annak, aki többet szeretne tudni e környék lakóinak hagyományos életéről, kultúrájáról.

61

Akik a különféle rendezvények, programok kedvelői, minden évben könnyen tájékozódhatnak ennek a környéknek a programjairól, a Jászkun Világ határok nélkül füzetében. Érdemes ottartózkodásunk alatt figyelni, mert színes és érdekes programok várják az odalátogatókat minden évben.

Linkek
Jászárokszállás 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary