Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Jászberény - Városi Termálfürdő és Strand - Jászberény - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Jászberény - Városi Termálfürdő és Strand
 

5100- Jászberény
Hatvani u. 5.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


62

A város termálfürdője, a legutolsó jászberényi vízimalom helyén épült fel. Vize alkálihidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely összetételénél fogva bénulás utáni állapot, mozgásszervi betegségek, porcelváltozás kezelésére alkalmas. A fürdőzésen túl a vendégek különféle gyógyászati és wellness szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint a szauna, szolárium, kondicionáló terem, iszappakolás, különféle masszázsok tangentor vagy a gyógytorna. Az aktív pihenés kedvelői számára lehetőség van a strand területén strandröplabdázásra is.


A város másik fürdője a névadó Lehel Hűtőgép Gyár mellett épült. Ezen a strandon a starndröplabda mellett lábtenisz és starndfoci pályák, lengőteke, és kosárlabda pálya várják a vendégeket. A fás, ligetes parkban elhelyezkedő fürdőtelepen egy versenyzésre is alkalmas úszómedence, két termálmedence és két családi medence álla vendégek rendelkezésére. A zárt részben egész évben üzemel egy úszómedence és egy termál medence. Mindezek mellett szauna és szolárium, masszírozó gépek és bioptron lámpa, valamint hidromasszázs is rendelkezésre áll.

Történelem

A város határában kelta temetkezési helyekre bukkantak a régészek. Az innen előkerülő régészeti leletek Európa szerte ismertek lettek. De nem csak lelőhelyekben, mítoszokban, történetekben is gazdag ez a vidék. A monda szerint Attila, hun király Jászberény mellett, a mai Kerekpusztán táborozott, s a néphit szerint a Zagyva medrében temették el a hódító királyt. A történészek feltételezése szerint a település még az Árpád-kor elején létesült, de a tatárjárás során elpusztult. Újjáéledése már a jászok letelepedésével szoros összefüggésben történt. A 14. századi emlékek tanúsága szerint már római katolikus egyháza is állt, első írásos említése is ebből az időből származik. A 16. században a református és katolikus felekezetek közötti villongások következtében a település két részre szakadt a Zagyva jobb és bal partján, a katolikus Jászvárosra és a református Magyarvárosra. A török hódoltság ideje alatt a törökök palánkvárat építettek itt, mely a harcok során elpusztult, nem építették újjá. A háborúk során elpusztult a szomszédos település, Négyszállás is. A régészek tárták fel a négyszállási templom romjait, a mellette fekvő temető sírjait, lakóházakat és gazdasági épületeket. A 18. században a Német Lovagrend kezére kerülő Jászságban Jászberényben rendezte be a lovagrend központját. A megváltás után következett el a település fénykora. Az 1948-49-es szabadságharcban Jászberény lakossága hősiesen vett részt, saját századot alakítottak, mely Lehel nevét viselte, s a fegyvert még világosnál sem tették le. A század második felében a vasúti hálózatba való becsatlakozás, a távirda, a közintézmények fejlődése mind a polgáriasodó életforma jele. A fejlődésben azonban a települést visszavetette, hogy 1876-ban megszüntették a Jász-Kun-Hármas Kerületet, kiváltságait elvesztette. Mindezek ellenére Jászberény dinamikusan fejlődő, élénk kulturális élettel rendelkező város. Turisztikai szempontból fürdőjének, sajátos hagyományainak köszönhetően kiemelkedő városaink egyike.

Látnivalók

62

A jász kultúra és történelem iránt érdeklődő látogatók számára érdekes lehet, ha ellátogatnak a Jász Múzeumba. Itt a környék természeti, néprajzi és történeti emlékei mellett megtekinthetik a mondából jól ismert „Lehel kürtje”, mely egyúttal mindigis a jászok összetartozásának jelképe is volt, melyet az évszázadok során igen nagy becsben őriztek meg a mai napig. Mindezek mellett ugyanitt különféle időszaki, képzőművészeti kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

62

A kiállítások kedvelői bizonyára nem csalódnak majd, ha megtekintik Hamza Dezső Ákos filmrendező képzőművészeti kiállítást, illetve felesége, Lehel Mária divattervező rajzait a Hamza Gyűjtemény tárlatain. A tűzzománc és képzőművészeti alkotások iránt érdeklődő vendégek számára érdekes lehet, hogy Jázsberénytől nem messze, egy tanyán él Sisa József, aki alkotótelepet hozott itt létre.

62

Az épített örökség iránt érdeklődő vendégek számára egy kellemes városi séta kínálkozik, fürdőzés után. Érdemes elsétálni a valamikori Jász-kun kerület székházához, a Ferences kolostorhoz, vagy a Déryné Művelődési Központhoz, mely a valamikori Lehel Szálló épületében működik, a gimnázium mellett.

62

A természet kincseiben gyönyörködni vágyó látgatóknak felejthetetlen élményt nyújthat, ha ellátogatnak a Jászberényi Állat- és Növénykertbe, illetőleg a várostól nyugatra fekvő Hajta-mocsárra, mely a hajdani mocsár világ emlékét és hangulatát őrzi a mai napig.


Mindezek mellett elindulás előtt érdemes a különféle kulturális rendezvények felől is tájékozódni, mert e pezsgőéletű városban mindig akad valami érdekes program, nem csak az itt élők, de az ide ellátogató vendégek számára is.

Linkek
Jászberény 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary