Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Jászboldogháza Strandfürdő - Jászboldogháza - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Jászboldogháza Strandfürdő
 

5144- Jászboldogháza
Alkotmány u. 5.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


63

Nyugodt környezetben fürdőzhet egy kisebb fürdőben az, aki Jászboldogházára látogat. Az itteni termálvíz alkálihidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely összetételénél fogva mozgásszervi, reumatikus betegségek kezelésére alkalmas. Jelenleg két termál medence és egy gyermekmedence áll a fürdőzők rendelkezésére.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint megfordultak ezen a környéken a szkíták, szarmaták, avarok is. Első írásos említése igen kései, a 15. századból származik. Feltehetően a kezdetektől jászok lakta település volt. A település nevében található „boldog” a feltételezések szerint valamikor „gazdagot” jelentett, a „háza” rész pedig a letelepedett életmódra utal. A 16. századi török feljegyzések egy ideig említik, majd feltehetően elnéptelenedése miatt többé nem. Pontosan nem lehet tudni, mikor és hogyan történt elnéptelenedése ebben az időszakban. A 19. században a többi jász településhez hasonlóan megváltatott, ám nem önerőből, hanem Jászberény által. Ebben az időszakban is még gyakran lakatlan rész, inkább legelőként használták. A század második felében is csak néhány tanyán élnek. Benépesülése a vasúti hálózat kiépítésével van összefüggésben, s a lakosság számának növekedése egészen a 20. század közepéig tart. Az ún. tanyavilág ekkora öt központ köré csoportosult, Csíkos, Tápió, Alsóboldogháza, Boldogháza, Sóshida. A központokat iskolák, olvasókörök kötötték össze. 1946-ban az itt élők indítványozására önálló településsé lett, az addig Jászberényhez tartozó Jászboldogháza.

Látnivalók


Sajátos hangulat jellemzi ezt a környéket a mai napig. Ha valaki nem csak a jelenkori, hanem a régi idők világáról is többet szeretne tudni, egyrészt érdemes megtekintenie a Jászboldogházi Helytörténeti Gyűjteményt, mely egy magánkézen lévő gyűjtemény, Nagy István hozta létre. Főként a szőlészet, borászat tárgyi emlékeit tekinthetik itt meg a vendégek. Ha valaki a valamikori tanyasi életről szeretne többet megtudni, Jászapátiba érdemes ellátogatnia, ahol megtekintheti a Tanyamúzeumot, mely a jászsági parasztok, a tanyasi világát idézi.

Linkek
Jászboldogháza
Jászboldogháza Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary