Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Agárdi Termál- és Strandfürdő - Gárdony - Agárd - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Agárdi Termál- és Strandfürdő
 

2483- Gárdony - Agárd
Határ út
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Korábbi feljegyzésekben a Bika-völgy mezőgazdasági szempontból számított értékes területnek. Először a 18. századból maradt ránk írott anyag, mely említi. Ekkor jezsuita kézben volt. A 19. században a Nádasdy uradalom nagy szarvasmarha állományát legeltették itt. S mindeközben nem sejtették, hogy az 1000 méteres mélység milyen kincset rejt! Az agárdi termálfürdő 1984-ben nyitotta meg kapuit a gyógyulni vágyó fürdőzők számára, ekkor bukkantak ugyanis a mélyben az 56ºC-os gyógyhatású, alkáli hidrokarbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium és fluortartalmú termálvízre. A fürdő vize különféle mozgásszervi bántalmak, baleseti sérülések és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A fürdő üzemeltetése 1998-ban került a városi önkormányzat kezébe. Ekkor már történtek különféle fejlesztések, de hamarosan gondot okozott, hogy a hely szűknek bizonyult, részben a gyógyszolgáltatások általi bővítéseknek köszönhetően, illetve a társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések miatt. 2002-ben a Széchenyi-terv keretei közt, a lakosság és a vállalkozók összefogásával több ütemű beruházásra vállalkozott Gárdony város önkormányzata.

Bels?

A felújításnak köszönhetően jelenleg kétszintes, önálló öltöző és kiszolgáló létesítmény áll a fürdőzők rendelkezésére. Ennek emeletén vehetők igénybe a különféle gyógyvizet nem igénylő gyógyászati tevékenységek, mint a gyógytorna, elektroterápia, lézerterápia, aromaterápia, sőt fogászat, fodrászat, szauna, szolárium és még sokféle lehetőség, ami a wellness kultúra részét képezheti. A kezelők mellett természetesen kényelmes várótermek, vizesblokk stb. is található itt. A földszinti részen található a vizescsarnok, két elválasztott medencetérrel és mellékhelységekkel. A fejlesztések során a gyógyfürdő épületet funkcionálisan átalakították, ott most tangentor, szénsavkádfürdő, súlyfürdő található. A fürdő össz-vízfelülete 900 négyzetméter. Emellett az építtetők a további szórakoztatásra is gondoltak. Ennek köszönhetően a fürdőtelepen galéria is működik, illetve a szabadtéri szinpad különféle előadásoknak adhat otthont. Érdekessége, hogy a kinti medencéből a műsor jól látható, fürdőzés közben is.


A környék valóságos üdülő paradicsom. Bár a fürdő egész évben várja vendégeit, a sajátos hangulatú velencei tópart idénye inkább a melegebb hónapokra esik.

Történelem

Első írásos említése korai, a 12. századból származik. Agárd – akkori nevén Agor – akkor a fehérvári keresztesek birtoka volt, de nagy számban éltek itt királyi szolgáló népek is. Az egymást váltó tulajdonosok alatt egészen a 18. századig nem fejlődött igazán a település. Változás akkor történt, amikor e termékeny földeken a rideg állattartásról áttértek az intenzív földművelésre. A 19. században került a Nádasdyak birtokába, akik egészen a 20. század közepéig voltak birtokosai e területnek. Jól gépesített nagygazdaságot hoztak itt létre takarmányt, gabonaféléket termesztettek, és nagyarányú volt az állattartás is.


Közel Székesfehérvárhoz, a Velencei-tó partján ma Agárd az egyik legfejlettebb település. Üdülőteleppé alakítása a 20. század első felében kezdődött meg. Hivatalosan 1936 óta üdülőhely. Közigazgatásilag ma Gárdony településrésze.

Látnivalók

7

Elsősorban a békés kikapcsolódást kereső látogatók lelhetik örömüket egy agárdi üdülésben. Agárd, Gárdonyhoz hasonlóan a Balaton déli partjának hangulatát idézi, csak méretei átláthatóbbak, családiasabb a légkör.


Történelmi emlékek helyett inkább az irodalomtörténet iránt érdeklődők számára lehet ismerős a hely. A közeli Agárdpusztán található ugyanis Gárdonyi Géza szülőháza. Szobrát az idelátogatók a 70-es út menti kis parkban tekinthetik meg.


A vasút-történetnek állítottak emléket a gárdonyi pályaudvaron. Itt az érkezőket egy régi mozdony várja a váróterem mellett.


A természetjáró fürdőzők számára érdekes lehet, ha ellátogatnak a közeli Dinnyési Fertő Természetvédelmi területre, ahol számos érdekes és ritka állat és növényfajjal találkozhatnak természetes környezetükben. A tó környékén őshonos madarak megfigyelésére létrehozott Madárvárta, Madártani kutatóintézet azok számára lehet érdekes, akik mélyebben is meg akarnak ismerkedni e környék állatvilágával.

Linkek
Gárdony - Agárd
Agárdi Termál- és Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary