Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kabai Strand - Kaba - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kabai Strand
 

4138- Kaba
Rákóczi u. 65.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


70

Csendes, nyugodt környezetben tölthet kellemes napokat, aki a Kabai Strandfürdőt választja. A kabai gyógyvíz alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. A fürdő szép, gondozott környezete, a város nyugodt élete mind hozzájárulnak a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Történelem

A hetvenes években folytatott régészeti ásatásokon feltárt leletek tanúsága szerint Kaba területén már a honfoglalás előtt is éltek, az avarok telepedtek meg ezen a vidéken. Mindamellett írásos emlékeinkben először csak később, a 13. században fordult elő említése. A nagyváradi egyházmegye évkönyveinek feljegyzései szerint Kabán a 14. században parókia volt. A tatárjárás következtében ugyan a település elnéptelenedett, de később újra benépesült. A 16. században a török fennhatóság elől sem menekülhetett. A szandzsák feljegyzések szerint ekkorra már jelentős méretű település volt. A 17. század elején hajdúk települtek ide Báthori Gábor jóváhagyásával Kállóról. A század második felében a török Szejdi Ahmed budai pasa serege felégette a települést, az elfogott férfiakat megölette. Az pusztítást csak tetőzte, hogy a század végén a település új tulajdonosa, Esterházy Pál nádor nem ismerte el lakóinak nemesi(hajdú kiváltságként kapott) jogait. Hamarosan, a 18. század elején újabb csapás érte a települést, a Rákóczi szabadságharc csatái sem kerülték el, rácok támadták meg a települést. E pusztítás nyomán ismét elnéptelenedett Kaba, s csak a század végére népesült be újra. Az 1948-49-es szabadságharcban is fontos szerep jutott az itt élőknek, elsősorban, mint élelmiszert és önkénteseket adó településnek. A 19. század második felében indult meg a település fejlődése, ennek köszönhetően mezővárosi rangot kapott, kisebb üzem is létesült a 20. században. Az újabb háborúk a 20. század során sem kímélték a települést. Ennek ellenére fejlődésének eredményét mutatja, hogy 2003-ban városi rangra emelkedett.

Látnivalók

70

E zivataros évszázadok történelme bár emlékeiben él a városban, mára nyugodt élet jellemzi. Ezt az idelátogató fürdőzők is tapasztalhatják, a fürdés után egy rövid sétát tesznek a városban. Érdemes elsétálni a fákkal övezett Főtérre, ellátogatni a műemlék jellegű református templom épületéhez. A nem régen felújított Művelődési Házban, vagy kisebb szabadtéri programok keretei közt, rendezvényekre is lehet számítani – Szüreti Bál, Kabai Térségi Napok -, így elindulás előtt érdemes tájékozódni! A település egyik érdekes eseménye, hogy 1857-ben meteorkő hullott ide, melyben az elemzések szerint szerves anyag volt.


Családias hangulat, nyugodt, szép környezet várja az idelátogatókat.

Linkek
Kaba 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary