Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Városi Fürdő Kaposvár - Kaposvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Városi Fürdő Kaposvár
 

7400- Kaposvár
Csík Ferenc sétány 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Kellemes környezetben, korszerűen felszerelt, modern épületben fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Kaposvári Városi Fürdőt választják. A kaposvári fürdő egy nagy kiterjedésű, parkosított telken található. Az itteni gyógyvíz alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, amely brómot, jódot és fluorid-iont tartalmaz. Összetételénél fogva mozgásszervi megbetegedések, reumatikus bántalmak, trombózis utáni állapot, izomhúzódás, izomgyengeség gyógykezelésére, csonttörések, porcsérülések és baleseti sérülések utókezelésére alkalmas, de eredményesen használható nőgyógyászati kezeléseknél is. Alkalmazható ivókúraként is, ebben az esetben gyomor- és bélhuruttal, valamint epebántalmakkal szemben bír jótékony hatással.

72

A fürdő építői minden korosztály igényeit igyekeztek szem előtt tartani a medencék kialakítása során. A gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket termálmedencék, a sportolni vágyókat úszómedencék, míg a fiatalokat gyermekmedencék várják. A fürdőben különféle gyógyászati-, és wellness szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint víz alatti sugármasszázs és gyógytorna, gyógy-úszás, gyógy-masszázs, szauna, fodrászat, pedikűr, manikűr. A fürdő területén sportolási lehetőség is van, mint például az asztalitenisz, lábtenisz, labdarúgás.

Történelem

Korai történelméből nem maradtak olyan emlékek az utókorra, mint más nagyobb városainknál. Ennek oka az lehetett, hogy mind a fontosabb utak, mind a letelepedő emberek kerülték a korábbi történeti korokban igen mocsaras vidéket. Az első település sem itt, hanem a Zselic dombjain jött létre. E környék első jelentősebb eseménye az 1061-es bencés monostor alapítása Zselicszentjakabon. Az esemény alkalmából Salamon király és Géza herceg is ellátogatott ide. Ettől kezdve látogatottabb lett a környék. Az egyre sűrűbb látogatások részben okozói, részben indokai voltak annak, hogy e környék tudatos fejlesztése napirendre került. Ezért kisebb várat építettek ide. Ennek jelentősége a török támadások során ugyan megnőtt. Ugyan a zord vidék egy ideig távol tudta tartani a támadók seregeit, ám 1555-ben Kaposvár is elesett, és 131 évig török uralom alatt állt. Vesztét nem ez a foglalás jelentette, hanem a Rákóczi-szabadságharc utáni várrombolások. Maradványai ma ipari területe, a vasútállomás mellett találhatóak.


A település valódi újjáépítése az Esterházy családhoz (akkori birtokosaihoz) és a 18. századhoz kötődik. A korábbi vártól távolabb, magasabb fekvésű területeken kezdték meg somogyi birtokaik központjának kiépítését. A század derekán ez a központ Somogy megye központjává is lett. A megyeszékhely polgári lakosságot, kereskedőket, iparosokat vonzott, így Kaposvár elindult a polgári fejlődés útján. A növekvő népességszámmal párhuzamosan fontos intézmények épültek, gyógyszertár, gimnázium, könyvtár, megyeháza. Az egyre pezsgőbb kulturális és szellemi élet különös lendületet vehetett a kiegyezés után. A még dinamikusabb fejlődés elismeréseképpen kapta ekkoriban Kaposvár a rendezett tanácsú város címet. Ezekben az években kapcsolódott be Kaposvár is az országos vasúthálózatba, cukorgyár, vágóhíd épült, ekkor építették fel a Nemzeti Kaszinót, a MÁV nevelőintézetet is.


Dinamikus fejlődését a két világháború ugyan lelassította, más irányba terelte, de nem állította meg. A 20. század második felében létesített munka-erőigényes iparágaknak köszönhetően nagymértékben felduzzadt a népesség száma, egyre többen települtek be a városba a környező falvakból. Ezért nagyarányú lakásépítésbe kezdtek, egyre terjeszkedett Kaposvár határa. 1971-ben felsőfokú központi szerepkörrel rendelkező várossá nyilvánították. A megnövekedett szerepkör mentén alakult a Tanítóképző és a mezőgazdasági technikum felsőfokú intézménnyé. A rendszerváltás után megyei jogú várossá lett, majd püspöki székhely is. Érdemes megemlíteni azt is, hogy 1993-ban Hild János Emlékéremmel tüntették ki a belváros rekonstrukciójáért, melynek eredményeit fürdőzés után a városban sétálva minden idelátogató vendég is megcsodálhatja.

Látnivalók


Fürdőzés után számtalan érdekes látnivaló, programok színes választéka várja az itt üdülő vendégeket, érdemes tehát elindulni, és megismerkedni a várossal.


A 19. század második felében Festetics Lajos és felesége építtette azt a barokk templomot, mely Toponári úton áll. Az impozáns barokk épület, templombelső egységes képe érdemes arra, hogy megtekintsék.


Látogassanak el a neoreneszánsz stílusban épült városházához is, mely a 20. század elején épült. Az épületben a különleges tetővilágítót és a festett üvegablakokat a világhírű Róth Miksa készítette. 


A klasszicista stílusú vármegyeháza épülete ma, múzeum. Itt tekinthetik meg a Rippl-Rónai Múzeum különféle témájú tárlatait, a régészti-történeti kiállításoktól, a természetrajzon át egészen a képzőművészeti tárlatokig, illetőleg a névadó Rippl-Rónai hagyatékig. A festő emlékkiállítását a Róma-hegyen, valamikori műtermében nézhetik meg, abban a villában, amit a festő maga vásárolt meg 1908-ban. A festő egykori munkahelye is érdemes arra, hogy megnézzék, hiszem még ma is áll az a patika, az Arany Oroszlán, ahol Rippl-Rónai patikussegédként dolgozott, mielőtt útnak indult, hogy festészetet tanuljon. Végül, de nem utolsó sorban az új megyeházához is érdemes elmenni innen indul ugyanis a Vadvirágok útja. Ez egy több településen átívelő útvonal – Kaposvárról indul, és Kaposszerdahelyen, Szennán, Patcán, Zselickisfaludon át Szilvásszentmártonra tart – melynek mentén huszonegy, a Zselicre jellemző növényt ábrázoló faszobrot állítottak fel.


Sétáljanak el a 20. század elején épült a kaposvári színházhoz is, melyet Magyar Ede és Stahl József terveztek.


Az Esterházyak uradalmi központja és egyben a tiszttartó háza volt az a barokk épület, mely ma a Csokonai Hotel nevet viseli a Fő utcában. A névadás oka, hogy feltehetően Csokonai Vitéz Mihály, aki éppen akkor járt Kaposvárott, mikor Széchenyi Ferencet főispánná avatták, és ennek örömére fényest bált rendeztek, az itteni báli élmények hatására írta meg vígeposzát a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon címmel.


Időszaki kortárs képzőművészeti tárlatok számára nyílt meg a közelmúltban a Vaszary Képtár, ahova a modern képzőművészetek iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni. Utána látogassanak el a Kaposfüredi Galériába és Szoborparkba, ahol Kling József szobrászművész állandó kiállítása mellett, rendszeresen bemutatkoznak hazai és külföldi képzőművészek is időszaki kiállítások keretei közt.

72

Mindezek mellett kellemes sétákra nyílik lehetőség a Berzsenyi park zöld övezetében, vagy a Jókai ligetben, a Színház, vagy a Rippl-Rónai villa parkjában. A természetjáró fürdőzők a környéken számos szép helyre tehetnek hosszabb rövidebb túrákat, ellátogathatnak a Deseda tóhoz, melyet a Deseda-paratk felduzzasztásával mesterségesen hoztak létre, vagy lovagolhatnak egyet a környéken és lehet kerékpár túrákat is szervezni.


A felsoroltakon túl számos egyéb programlehetőség, rendezvények és fesztiválok várják a látogatókat érdemes előzetesen tájékozódni!

Linkek
Kaposvár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary