Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Karcag - Városi Gyógyvizű Strandfürdő - Karcag - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Karcag - Városi Gyógyvizű Strandfürdő
 

5300- Karcag
Fürdõ utca 3.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy barátságos városban tölthet kellemes napokat, aki a Karcag Városi Strandfürdőbe látogat.


A karcagi víz a magas sótartalmú hévíz, mely összetételénél fogva kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, egyes bőrbetegségek gyógyítására. Az utóbbi időben egyre népszerűbb fürdő területén jelenleg három termálmedence áll a gyógyulni vágyók és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégek rendelkezésére. Az aktív pihenés híveit úszómedence és a strand területén található kispályás futballpálya, röplabdapálya várja.

Történelem

Karcag és környéke régészeti leletekben igen gazdag terület. A környéken található kunhalmok a késő rézkori temetkezési helyek. Korai története a homályba vész, feltehetően azért, mert az itt kialakuló középkori falvak áldozataivá lettek a tatárok pusztításainak, illetve a visszatelepülő lakosság fokozatosan összeolvadt a vidéket megszálló kunokkal. Karcagújszállás néven először a 16. században említi írott forrás. A török hódoltság ideje alatt, majd a Rákóczi szabadságharc következtében többször elnéptelenedett. Ám újratelepülése ezután már egészen más irányt mutat a település fejlődéstörténetében. A térség legnépesebb településévé nőtte ki magát, majd a 18. században több környékbeli települést is magába olvasztva a térség központjává lett. Egyre több iparral foglalkozó ember élt a városban, noha továbbra is meghatározó maradt a mezőgazdaság, amely évszázadokig kizárólagosnak számított ezen a vidéken. A nagyobb vállalkozások is alapvetően erre építettek, így lett fontos ágazat pl. a malomipar Karcagon. A 19. század második felében a vasúti hálózatba történő bekapcsolása a városnak, további lendületet adott. A 20. században, a világháborúk alatt sok megpróbáltatás közepette is meg tudta őrizni vezető szerepét a Nagykunságban mind gazdasági, mind szellemi központként.

Látnivalók

74

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és a környékén is, mert számos érdekes kiállítás, műemlék, és egyéb programok is várják azokat a vendégeket, akik nem csak a fürdőre, hanem az annak otthont adó városra és környékre is kíváncsiak.

74

A kiállítások kedvelői több érdekes kiállítást is megtekinthetnek itt. A népi kultúra, a hagyományok iránt érdeklődő vendégek számára érdekes lehet, ha ellátogatnak a Győrffy István Nagykun Múzeumba, vagy a Fazekasbemuatóra, ahol a hagyományos iparművészet alkotásait tekinthetik meg. A Nagykunsági Tájházban eredeti környezetében nézhetik meg a hagyományos életforma különféle tárgyi emlékeit.


Az iparművészet iránt érdeklődő vendégek számára érdekes lehet, ha megtekintik Kántor Sándor Kossuth díjas művész kiállítását a Fazekas házában.

74

Egészen más világba repít az Orvostörténeti és Patikamúzeum, amely őriz egy szeletet a régi patikák hangulatából, amelybe érdemes minden idelátogató vendégnek belekóstolni!


Karcag gazdasági életében meghatározó malomipari tevékenység impozáns emléke a 19. század második felében épült szélmalom, amely a korábban működő tizenegy szélmalom közül az egyetlen fennmaradt.


Ellátogathatnak a városközponttól 5-6 kilométerre található, híres kilenclyukú híd testvéréhez, a Zádor-hídhoz, amely a hortobágyi hídtól 21 évvel idősebb. Mára csak öt íve maradt meg, hangulatában mégis hasonlít méltán híres társára.


Ugyancsak Karcag külterületén tekinthetik meg az ún. csőszházat, amely a 18. században épült, és a középkori veremházak emlékét őrzi a mai napig.


Ezek mellett, Karcag környéke igen gazdag kunhalmokban, amit a környékre látogató vendégek is megcsodálhatnak. A kunhalmok mesterséges dombok. Többségük temetkezési hely volt, de van köztük őrhalom, határhalom is. Elnevezésük abból adódik, hogy a régészeti leletek tanúsága szerint a kunok temetkeztek ilyen módon.


Akik számára a kikapcsolódás nem múlhat el horgászat nélkül, ugyancsak nem fognak csalódni ebben a környékben. Több horgászlehetőség is kínálkozik itt, pl. a karcagi horgásztavakon, vagy a csatornarendszer partján.

Linkek
Karcag 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary