Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kiskőrös Város Thermál- és Strandfürdő, Kemping - Kiskőrös - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kiskőrös Város Thermál- és Strandfürdő, Kemping
 

6200- Kiskőrös
Erdõtelki út 17.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Az idelátogatók nem csak Kiskőrös történelmi szépségében, a táj sajátos hangulatában gyönyörködhetnek és merülhetnek el, hanem a forró vizű gyógyfürdő kényelmét is élvezhetik. A Kiskőrösi strandfürdő gyógyvize 56 ºC fokos, konyhasós-jódos-brómos és fluorid tartalmú hévíz. Egészségügyi szempontból ez a víz gyulladáscsökkentő hatású - a krónikus mozgásszervi, urológiai és nőgyógyászati betegségek esetén -, illetve fájdalomcsillapító, izomlazító és kötőszöveti hegesedést oldó hatású. A thermál- és strandfürdő és a vele szerves egységet képező kemping a város belterületén, zöld övezetes-parkos környezetben helyezkedik el. 500-1000 méteren belül élelmiszer üzlet, szupermárket, étterem található és különféle szolgáltatások vehetők igénybe (fodrász, masszázs, orvos). Területén 2 db. szabadtéri hidegvizes, 2 db. (iker elrendezésű) thermálvizes (felülről fedett, oldalról nyitott) medence található.

Történelem

Ez a vidék mindig gazdag volt természeti kincsekben. Ezt bizonyítja az is, hogy már egészen korai időszakból, az újkőkor idejéből (i.e. VI. sz.) találtak a régészek emberi településre utaló jeleket. Egy 19. századi ásatás alkalmával kőbaltára bukkantak a régészek, ami jelenleg a Nemzeti Múzeum tulajdonában van. Írott forrásaink a 13. századtól említik Kisköröst, mint lakott települést. A török időkben porig rombolták. I. Lipót a 17. században adományozta Kisköröst a Wattay családnak, harci érdemeik elismerése képpen. Mivel a törökök elleni háború pusztítása következtében az őslakosság száma jelentősen lecsökkent, a föld megműveléséhez a 18. század elején szlovák telepeseket hívtak. A szlovák családnevek a mai napig őrzik egykori származási helyüket (Túróc, Nyitra, Hont és Pest vármegyékből származnak). Az új telepesek újjáépítették Kiskörös magját, és szokásaikkal sajátos színt hoztak e környék folklórjába. A városban ennek emlékeit a szlovák tájházban az idelátogatók is megtekinthetik, ha a mindennapi viseletben már nem is gyakran látni. Mindamellett az 1970-es évekből még van feljegyzés arról, hogy a menyasszonyok régi szokás szerint fekete ruhában mentek az esküvőre. Talán, ha valaki nyitott szemmel jár, találkozhat még a régi szokások, hagyományok maradványaival a kőrösi mindennapokban is. A városban és a környező vidéken a lakosság nagy része evangélikus, a 18. századtól datálhatóan. Ebben az időben erősen ki voltak téve a vallási üldözéseknek is, fatemplomukat is lerombolták, s csak későn, II. József uralkodása idején kezdhették meg újjáépíteni. Míg a 19. század közepéig főként állattartásból és növénytermesztésből élt a lakosság nagy része, a későbbiekben egyre nagyobb teret hódított a szőlő- és gyümölcstermesztés. Ez a gazdálkodási forma a mai napig meghatározó maradt a város történetében, olyannyira, hogy 1978-ban megkapta a Szőlő és bor városa kitűntető címet. A borászat iránt történelmi szempontból is érdeklődők számára érdekes lehet ellátogatni a Kiskőrösi borok házá ba , ahol történelmi és jelenkori bor és borászati eszközbemutató látható, valamint kóstolási lehetőség várja az érdeklődőket.


A város 19. századi története meghatározó volt a későbbiekben. Nem csak azért, mert a város lakossága felsorakozott Kossuth mögött, és tevékeny részt vállalt a küzdelmekben. A város sorsára máig kiható esemény volt 1823. január 1.-e, Petőfi Sándor születése, akinek emlékét a forradalom és szabadságharc után kegyelettel ápolták, és ápolják a mai napig. Az irodalomtörténet és Petőfi életútja iránt érdeklődők Petőfi szülőház és emlékmúzeumban – ahol főként a család itt tartózkodásának ereklyéit őrzik, illetve a szülőház hangulatát idézik az emlékek -, illetve a Petőfi műfordítói szoborpark ban - ahol azok a külföldiek kaptak helyet, akik a legismertebb magyar költőt idegen nyelvre fordították – tekinthetik meg hogyan emlékezik a költőre Kiskörös lakossága.

Látnivalók


Kiskőrös, ami nevét a környéken őshonos kőriserdőből származtatja, Bács-Kiskun megye közepén, a Duna és a Tisza között helyezkedik el. Épp azon a vidéken, amiről Petőfi is ír ebben a versében. Festői szépségét, a környék sajátos alföldi hangulatát azonban nem csak ez a vers őrizte meg az utókor számára. A város a mai napig turisztikai szempontból fontos és gyakran látogatott pontja Magyarországnak.


A fürdőtől nem messze található a sportpálya is. De nem csak a gyógyulni vágyók számára kínálnak lehetőségeket a környéken a vizek. A Csukás-tó és turjános területén, a Szűcsi erdőben, amelyek természetvédelmi területek, száznál is több növényt csodálhatnak meg az élővilág iránt érdeklődők, kora tavasztól késő őszig, illetve az ugyancsak nem messze található ősborókás, és az Izsáki Kolon-tó is megannyi szépséggel várja az idelátogatókat.

Linkek
Kiskőrös
Kiskőrös Város Thermál- és Strandfürdő, Kemping 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary