Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Albertirsai Gyógyfürdő - Albertirsa - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Albertirsai Gyógyfürdő
 

2730- Albertirsa
Dolina út (külterület)
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


Albertirsa

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer régen egy forrás, amiről az emberek már szinte el is felejtkeztek. Aztán, a nyolcvanas években újra eszükbe jutott, és bár magukra maradtak, együtt mégis összefogtak, kutat fúrtak, és létesítettek egy szerény, ám mégis jó hírű fürdő telepet…

8

Valahogy így kezdődött az Albertirsai Gyógyfürdő története. A fürdő 1986-ban nyílt meg, ekkor a helyiek összefogásából még csak egy medencével. Ez az évek során öt medencére bővült, ebből három termálvízzel üzemel. Mind az öt medence nyitott, ezért a fürdő csak tavasztól őszig, a melegebb időszakban tart nyitva. A hivatalosan 1989-ben gyógyvízzé nyilvánított albertirsai víz 640 méter mélységből tör a felszínre, hőfoka 39,5ºC illetve 41ºC. A gyógyvíz magas nátrium-klorid, hidrogén-karbonát tartalmú, jódos víz, mely elsősorban különféle mozgásszervi megbetegedések, illetve műtétek, baleseti sérülések utókezelése esetében fejti ki gyógyhatását, de a tapasztalat szerint egyes nőgyógyászati problémákra is jótékony hatással lehet.

Történelem

A település korábban két részből, két különálló faluból állt, Alberti-ből és Irsából. Az első írásos emlékek erről a vidékről a 13. századból származnak, először Albertit említik, egy századdal később pedig már Irsa is lakott település volt. A törökhódoltság idején mindkét rész elnéptelenedett, s csak a 18. században települt be újra. Ekkor birtokosai telepeseket hoztak ide, először a Felvidékről szlovákokat, majd magyarokat is letelepítettek itt. E telepítéseknek köszönhetően Albertit többségében tót, míg Irsát főként magyar lakosság népesítette be. A 18. században egymást váltották a földesurak ezen a területen. Időközben megindult a népoktatás, és a század végére Alberti mezővárosi rangot vívott ki magának, a vele járó vásártartási joggal. Talán ennek is köszönhető, hogy bekapcsolták a 19. században a vasúti közlekedésbe is, ezzel tovább növelve jelentőségét. A huszadik század közepén történt meg a két teleülés egysítése, majd a településtörténet legutóbbi fontos eseményeként Albertirsa 2003. július 1.-én városi rangot kapott.

Látnivalók


Akik fürdőzés után szeretnek elindulni azon a környéken, ahova üdülni jöttek, Albertirsán bőven találhatnak maguknak programot.


Azok számára, kik inkább a természeti kincsekben szeretnek gyönyörködni, szép vidéken hosszú sétákat tenni, érdemes ellátogatni az Albertirsa fölött húzódó Dolina-völgybe, melyet a hetvenes években védetté is nyilvánítottak. Nem csak gazdag növény és állatvilága lehet érdekes az erre sétálók számára. Az Albertirsához kötődő híres emberek mindegyikének egy-egy öreg tölgyfát szentelt itt az Albertirsa Barátainak Köre. Munkásságukról a fákon olvasható kis táblákon tájékozódhatnak az ide elsétálók vendégek.


Nem mindennapi élményt nyújthat egyik legszínesebb madarunk, a gyurgyalag megfigyelése, az albertirsai löszfalnál. Azoknak pedig, akik a természetben nem csak szemlélődni szeretnek, hanem a horgászat szenvedélyének is hódolnak, érdemes elmenni a Halastóhoz is.


Akik az ezen a vidéken élő emberek életmódja, múltja iránt érdeklődnek, sokat elmondhat erről a vidékről a Faluház, ahol egy hagyományosan épített és berendezett házban nézhetnek körbe, megcsodálhatják a hagyományosan használt eszközöket, bútorokat és belepillanthatnak milyen környezetben töltötték itt az emberek mindennapjaikat.

8

A történelmi emlékek kedvelői számára is tartogat látnivalókat Albertirsa, hiszen három régi kúria – Nagykúria (18. század), Irsay K ároly k úriája (19. század), és az Irsay András udvarház – mellett megtekinthetik a Szapáry kastélyt (ma magántulajdon) és annak különösen szép kerítését, a Szapáry-kápolnát és egy 19. századi zsinagógát is, megannyi emlékét e települések történetének.

8

Békés, szolid és csendes, mégis élményekben gazdag, tartalmas üdülés várja az ide látogató vendégeket. Érdemes útnak indulni!

Linkek
Albertirsa
Albertirsai Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary