Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kiskunfélegyházi Fürdő - Kiskunfélegyháza - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kiskunfélegyházi Fürdő
 

6100- Kiskunfélegyháza
Blaha L. tér 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Történelmi és irodalomtörténeti emlékek szomszédságában, kellemes légkörű helyen töltheti pihenését, aki Kiskunfélegyházára látogat fürdőzni.


A Kiskunfélegyházi víz metakovasav tartalmú gyógyvíz, mely összetételénél fogva elsősorban reumás megbetegedések gyógyítására alkalmas.


A gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket termálvizes zárt és nyitott medencék, míg az aktív pihenés híveit úszómedence várja.

Történelem

Első írásos emlékünkben Kiskunfélegyháza még Feledház néven szerepel, a 14. században. Ebben az oklevelében Zsigmond király Borbála királynénak adományozta a települést és a környéken található kun földeket. A török hódoltság ideje alatt egy időre elnéptelenedett, s ezt követően a terület egy időre Kecskemét által bérelt területté lett. Újranépesedése után – elsősorban jászsági magyarok népesítették be – a település ismét fejlődésnek indult. Ennek jele, hogy a 18. században mezővárosi rangra emelkedhetett. E rangot Mária Terézia adományozta a településnek. A 19. században a megpróbáltatások ellenére egyre fejlődött a céhipar. Ennek ellenére meghatározó maradt a mezőgazdasági termelés és az állattenyésztés. Híres volt a kiskunfélegyházi baromfi. A század második felében további fejlődés előidézője volt, hogy a város bekapcsolódott az országos vasúthálózatba. A 20. század elején a polgári fejlődés jeleit mutatja Kiskunfélegyháza. Élénk társadalmi és kulturális élet jellemezte ekkor a várost, helyi újságok jelentek meg, könyvnyomda alakult, megnyitotta kapuit a városi múzeum.


20. századi történetét a lelassuló fejlődés jellemzi. A két világháború itt is sok áldozatot követelt. A két háború között főként az iskolahálózat kiépülése tekintetében lehet előrelépést tapasztalni. A II. világháború utáni időszakban javult az infrastruktúra, lakótelepek, kórház épült. A település lakosságának életében továbbra is meghatározó maradt a mezőgazdaság. Mára egyre nagyobb jelentősége lesz a turizmusnak is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni és kicsit körülnézni a városban, belekóstolni sajátos hangulatába, megtekinteni különféle történelmi emlékeit.

80

Az irodalomtörténet iránt érdeklődő látogatók bizonyára rögtön Petőfi Sándorra gondolnak Kiskunfélegyháza hallatán. Az ún. hattyúházban, mely az oromzatán ábrázolt hattyús kocsmacégérről kapta a nevét megtekinthetik a Petőfi kiállítást. Azért éppen itt, mert Petőfi édesapjának ebben a házban volt valamikor mészárszéke és fogadója. Innen elsétálhatnak Móra Ferenc szülőházába, ahol a magyar próza klasszikusának életéről szóló, illetőleg azt a kort, családjának életkörülményeit idéző kiállítást tekinthetik meg.


Az épített örökség érdekes emlékei iránt érdeklődő vendégeknek érdemes elsétálni az ún. Kiskun Kapitányság épületéhez, s a benne található állandó kiállítás is igen érdekes lehet, azok számára, akik többet szeretnének tudni e környék életéről, múltjáról. A tárlatokon helytörténeti és néprajzi gyűjtések emlékeit tekinthetik meg. Udvarán állították fel 1962-ben az eredetileg 1860-ban épült, Pajkos Szabó-féle tornyos szélmalmot.

80

A városháza Kiskunfélegyháza jelképévé lett. Szecessziós épülete érdemes arra, hogy egy kis séta keretében megtekintsék az idelátogató fürdőzők is.


A hagyományos népi művészet és a képzőművészet sajátos ötvözetéről tekinthetnek meg kiállítást az érdeklődők Faragó József fafaragó - a Kiskunság ősi pásztor- és parasztvilágában gyökerező motívumkincseket felhasználó - műveit bemutató kiállításon.


A szakrális építészet iránt érdeklődőknek az Ótemplomhoz és az ún. kalmárkápolnához érdemes elzarándokolni.


A szép tájak, természeti értékeink szerelmesei is kellemes emlékekkel, élményekkel gazdagodhatnak ezen a környéken. A 740 hektáros Péteri-tó egyben madárrezervátumként is működik. Ha tehetik, és idejük engedi, látogassanak el ide is, nem messze a várostól, tőkés récét, szürke gémet, dankasirályt, csörgőrécét, szárcsát megfigyelni.


Tartalmas napokat tölthetnek Kiskunfélegyházán az idelátogató vendégek, érdemes ide is ellátogatni!

Linkek
Kiskunfélegyháza 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary