Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kiskunhalasi Termálfürdő és Strand - Kiskunhalas - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kiskunhalasi Termálfürdő és Strand
 

6400- Kiskunhalas
Nagy-Szeder István u. 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


81

Kellemes napokat tölthet ápolt környezetben minden fürdőző, aki a Kiskunhalasi Termálfürdőt választja. A halasi vizet a 80-as években nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé. Az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz összetételénél fogva reumatológiai megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések utókezelésére alkalmas.

81

A fürdő építői többféle igényre gondoltak a medencék kialakítása során. A sportolni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják. A kisebbek számára gyermekmedencét is építettek.


A fürdő területén a víz jótékony hatása mellett különféle wellness-, szépségápolási-, és gyógyszolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, masszázs, manikűr-pedikűr vagy a fodrászat.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint Kiskunhalas már az őskortól lakott része volt Magyarországnak. A honfoglalást követő időszakban kialakuló települések a tatárjárás következtében elnéptelenedtek. Újrabenépesítése a 13. században történ, ekkor kunokat telepítettek Kiskunhalasra és környékére. Írott forrásban először a 14. században fordult elő. A 15. században a Hunyadiak birtokába került. A török hódoltság ideje alattismét elnéptelenedett. A 17. században idetelepülő emberek többsége a Dél-Dunántúlról érkezettnek vallotta magát. A 18. században önmegváltással lakói mindenféle földesúri kötelezettségek alól mentesültek. A 18. század közepéig Halas a Kiskunság központja volt. Lakóinak erős protestáns ellenállása miatt ekkor elvesztette a kiskun kapitányság székhelyének rangját. A 18-19. század a lassú fejlődésidőszaka. Lendületet a vasúti közlekedésbe való bekapcsolása jelentett a településnek. Leginkább gyümölcs és bortermelés jellemezte ezt a vidéket. Egyre ismertebbé vált az országban a homoki bor, és a Kiffer-körte. A 20. században fejlődése a háborúk ellenére is fokozatosan folytatódott, a két világháború között elsősorban infrastrukturális beruházásokra került sor. A II. világháború után csökkentették határát, egyes részeiből önálló községek lettek- Pirtó, Kunfehértó, Palotaszállás. Bár ezáltal közigazgatási szerepe csökkent, máig őrzi a környéken vezető kulturális, idegenforgalmi, egészségügyi és közbiztonsági szerepét.

Látnivalók


Fürdőzés után, ha idejük engedi, induljanak el a városban egy kis sétára. Érdemes belekóstolni ennek a vidéknek a hangulatába, megízlelni a helyi borokat, megismerkedni Kiskunhalas értékeivel, történeti emlékeivel.


Halas egyik legismertebb nevezetessége a halasi csipke. A 20. század elején történtek kísérletek a magyar csipke létrehozására. A versenyben fölényes győzelmet aratott a halasi csipke, melynek kialakításában fontos szerepe volt Dékáni Árpád iparművésznek - a helyi gimnázium rajztanárának -, akinek a terveit Markovits Mária csipkevarró olyan magas művészi színvonalon valósította meg, hogy a halasi csipke méltó versenytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének. A halasi csipke a világ legfinomabb lencérnájából készül, súlyra számítva az aranynál is értékesebb. Fürdőzés után érdemes ellátogatni a halasi Csipkeházba, ahol állandó kiállításon megtekinthetik a halasi csipke múltját és jelenét is.


Az ipartörténeti emlékek, a korábbi évszázadok technikája iránt érdeklődő vendégeknek érdekes lehet, ha ellátogatnak az elméletileg még ma is működőképes szélmalomhoz, mely a 19. században épült.


A képzőművészet iránt érdeklődő látogatók, ha tehetik látogassanak el a Végh-kúriába, ahol Diószegi Balázs alkotásai kaptak helyet, illetőleg a Thorma János Múzeumba, ahol a művész alkotásait és életét bemutató kiállítás mellett helytörténeti, numizmatikai tárlatokat is megtekinthetnek az ez iránt érdeklődő látogatók.

Linkek
Kiskunhalas
Kiskunhalasi Termálfürdő és Strand 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary