Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kisújszállás - Erzsébet Gyógyvizû Strandfürdõ - Kisújszállás - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kisújszállás - Erzsébet Gyógyvizû Strandfürdõ
 

5310- Kisújszállás
Rákóczi utca 12.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


83

Elsősorban a nyugodt környezetet kedvelő, a kisebb fürdők hangulatát kereső vendégeknek ajánljuk a Kisújszállási Erzsébet Fürdőt.

83

A 60-as években feltárt gyógyvíz alkálihidrogén-karbonátos, jódos gyógyvíz, amely összetételénél fogva alkalmas mozgásszervi, nőgyógyászati betegségek gyógyítása, törések utáni rehabilitációra.

83

A fürdő újjáépítése során a közelmúltban minden korosztály igényeit igyekeztek szem előtt tartani. A gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket gyógymedencék, a sportolni vágyó fürdőzőket úszómedence, míg a kisebbeket gyermekmedence várja.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már 4-5 ezer éve lakott hely. A régészek ezen a területen hat Árpád-kori települést tártak fel az elmúlt évtizedekben. A 13. században kunok telepedtek meg itt. Első írásos említése a 14. századból származik, a 15. századtól kezdve pedig már mai nevét használják a források. A török hódoltság ideje alatt több alkalommal elnéptelenedett, tartósan csak a 18. század elején települt be újra. A 19. század elején mezővárosi rangra emelkedik. A század második felében megépülő vasútvonal további lendületet ad a településfejlődésnek. A századfordulón alakult ki máig is jellemző sajátos, mezővárosi hangulata.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


A hagyományos mezővárosok hangulatát őrző házak közt sétálva, több érdekes kiállításhoz is ellátogathatnak. Így például az ún. Morgó-csárda barokk épületében állandó néprajzi kiállítást, a Papi Lajos Alkotóházban Papi Lajos szobrászművész hagyatékát és képzőművészeti gyűjteményét tekinthetik meg, a tájházban pedig az ún. „szélső” parasztházzal ismerkedhetnek meg. Az itt berendezett Tájház ugyanis a falu szélső háza volt, erre utalnak a védelmet szolgáló részletek a több, mint kétszáz éves házon.

Linkek
Kisújszállás
Kisújszállás - Erzsébet Gyógyvizû Strandfürdõ 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary