Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kisvárda - Várfürdő - Kisvárda - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kisvárda - Várfürdő
 

4600- Kisvárda
Városmajor utca 43.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy reneszánsz várkastély szomszédságában fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Kisvárdai Várfürdőt választják.

84

A kisvárdai víz hidrogénkarbonátos klorid, florid és jodid tartalmú gyógyhatású víz, mely összetételénél fogva mozgásszervi, idült nőgyógyászati panaszok gyógyítására alkalmas.

84

A fürdő területén a gyógymedencék mellett a sportolni vágyók részére úszómedencét, míg a kisebbeknek gyermekmedencét is építettek. A parkban kempingezni is lehet, ezen felül a fürdő területén szauna is működik.

Történelem

Kisvárda neve egyrészt a valamikori várra utal, a „Kis” előtag pedig a közeli Nagyváradtól hivatott megkülönböztetni a települést. Első írásos említése fontos történelmi pillanat emlékét őrzi. A 11. századból származó oklevélben László király templomot alapított itt a kun seregek felett a közelben aratott győzelme emlékére. A 13. században fontos szerepet tölt be a térségben, a Várdai család nagy uradalmi központjaként. Földrajzi fekvésénél fogva a Kárpát-medence belsejébe vezető "orosz kapu" védelmére rendelt határőr szerepet töltött be István király uralkodásának második feléig. A 12. században már városi rangra emelkedett. Nem csak hadi és kereskedelmi szempontból volt ekkoriban fontos központ, hanem a szakrális életben is kiemelkedő helyet foglalt el ekkor, hiszen vármegyei és esperesi székhely is volt. A város virágzásának egyik csúcspontja Mátyás király uralkodásának idejére esett, mivel az itteni birtokos Várdai István kalocsai érsek volt a kancellária vezetője. A várdai család kihalása után jelentősebb birtokosa nem igen akadt a városnak, a birtokosok közötti perek pedig visszavetették a fejlődésben. Mégis, mindvégig megőrizte kereskedelmi, ipari jelentőségét. Ebben egyrészt a 19. században megépülő vasút, illetőleg a nagy számban idetelepülő zsidó lakosságnak volt fontos szerepe, akiknek köszönhetően többekközött Kisvárdán elterjedt a bolti kereskedelem a vásározó mellett. A település iparosodása a 60-as években indult meg, ennek köszönhette, hogy az időközben elveszített városi rangját 1970-ben visszakapta.


Mára gazdasági szerepe mellett egyre jelentősebb kulturális és turisztikai szempontból is Kisvárda.

Látnivalók

84

Romantikus épületek és séták várják azokat, akik fürdőzés után egy kis sétára is vállalkoznak Kisvárdán.

84

A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának is otthont adó Kisvárdai vár rekonstrukciója mindenképpen érdemes arra, hogy az idelátogató vendégek megtekintsék. Ezen a területen korábban földvár állhatott. A rekonstrukció korabeli mása a 15. században épült, de sajnos a 17. századra elpusztult. A Rákóczi szabadságharc után jelentősége egyre csökkent. Az akkor birtokos Esterházyak adtak engedélyt a bontásra. A teljes pusztulástól a közbirtokosság és a földesúr ellenállása mentette meg. A 19. században ennek jegyében, mint a múlt becses emlékét, műemlékké nyilvánították.


A környék hagyományos életmódja, a történeti emlékek iránt érdeklődő vendégek érdekes tárlatokat tekinthetnek meg a Rétközi Múzeumban, ahol többek között egy textilházat és egy berendezett kovácsműhelyt is megnézhetnek.


Kellemes, nyugodt napokat tölthet el itt minden üdülő vendég, így érdemes ellátogatni Kisvárdára!

Linkek
Kisvárda 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary