Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kunhegyes - Szent István Termálfürdő - Kunhegyes - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kunhegyes - Szent István Termálfürdő
 

5340- Kunhegyes
Szent István park
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A hagyományos népi kultúra iránt érdeklődő, a csendesebb helyek kedvelői biztosan nem csalódnak majd, ha ellátogatnak a Kunhegyesi Fürdőbe. A kunhegyesi víz jódos termálvíz, mely összetételénél fogva nőgyógyászati és ízületi bántalmak kezelésére alkalmas. A 14 hektáros parkosított zöld terület valódi nyugalmat árszt, ahol a pihenés már önmagában is élmény lehet minden idelátogató vendég számára. A fürdő területén található három gyógymedence közül egy fedett. E mellett az építők a fiatalokra, és az aktív pihenés híveire is gondoltak, így nem csak úszómedencét és gyermekmedencét, de sport-, röplabda és focipályát is kialakítottak a számukra.

Történelem

Kunhegyes területén a régészek szarmatáktól származó leleteket találtak. A település nevében található „Kun”- előtag a 13. századtól szerepel nevében, amikor IV.Béla a kunok egy részét erre a vidékre telepítette. A korábbi, „őstelepülés” neve eredetileg Hegyesegyháza volt. Írott forrásaink először a 14. században említik. A 16. században a 15 éves háború ideje alatt elnéptelenedett, majd ez a birtokrész is a Német Lovagrend birtokába került, számos jászsági településsel együtt. A település lakói a Rákóczi szabadságharcból is kivették részüket, a lakosságnak a fejedelem birtokára, Rakamazra kellett költöznie a harcok ideje alatt. A 18. század közepén a többi, hasonló sorsú településsel együtt, Kunhegyes is megváltotta magát a Német Lovagrendtől. A 19. század elején további fejlődését jelzi, és segítette elő, hogy mezővárosi rangra emelkedett. A 20. század során időről időre leveszítette, majd visszanyerte központi jelentőségét ebben a térségben. Végül, a rendszerváltás évében városi rangra emelkedett. Jelenleg a mindig hagyományos mezőgazdaság mellett kunhegyesen az emberek egyre nagyobb számban foglalkoznak az idegenforgalommal, azon belül kitűntetett jelentősége van a a hagyományos életmód bemutatásának, a hagyományőrzésnek.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban, belepillantani és belekóstolni az itt élő emberek mai, és hajdani, életébe, hagyományaiba.


A szakrális épített örökség iránt érdeklődő vendégek bizonyára meglepődnek a kunhegyesi református templom láttán. Az „Alföld Katedrálisa”-ként is emlegetett épület valóban ki is érdemli ezt a nevet. A klasszicista stílusban épült, kéttornyú épület valóban az Alföld egyik legnagyobb református temploma.


A környék egyik legszebb szélmalmát tekinthetik meg azok, akik elsétálnak a Komlóssy-féle szélmalomhoz, mely a 19. század derekán épült. A mai városi könyvtár épületében pedig egy valamikori sóházat csodálhatnak meg a vendégek. Mindezek mellett pedig érdemes véletlenszerűen „bóklászni” a városban, mert a népi építészet és hagyományok számos érdekes emlékét lehet felfedezni séta közben.


A természeti kincsekben gyönyörködni vágyók is érdekes programokat találhatnak maguknak fürdőzés után. Kunhegyes környékén több kunhalom is található – mesterséges dombok, többségük temetkezési hely volt, de van köztük őrhalom, határhalom is. Elnevezésük abból adódik, hogy a régészeti leletek tanúsága szerint a kunok temetkeztek ilyen módon. Közöttük az egyik legnagyobb, a város közelében, az ún. Gergely-halom.


Aki a fürdőzést is szereti összekötni a horgászattal, ugyancsak nem fog unatkozni! A horgászat szerelmesei jó horgászhelyet találhatnak Kakati-főcsatornánál.

Linkek
Kunhegyes 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary