Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kunszentmiklósi Strandfürdő - Kunszentmiklós - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kunszentmiklósi Strandfürdő
 

6090- Kunszentmiklós
Miklóssy János sportközpont
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


89

Kellemes napokat tölthetnek és érdekes programok között válogathatnak azok a vendégek, akik Kunszentmiklósra látogatnak fürdőzni. A közelmúltban megújult fürdő területén jelenleg három medence várja a vendégeket. A fürdőtelep a Miklóssy János sportközponthoz tartozik, így a fürdő közvetlen szomszédságában az aktív pihenés hívei hódolhatnak különféle sportszenvedélyüknek.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint a kőkortól lakott terület. Híres régészeti lelet tanúskodik az avarok ittlétéről ezen a környéken. Régészek itt bukkantak az ún. kunbábonyi avar fejedelmi aranyleletre, melyet ma a kecskeméti Katona József Múzeumban őriznek. Amint ez nevében a mai napig látszik, a kezdetektől templomos hely volt. A kunokat IV. Béla a 13. században telepítette le itt. A 18. század elején kunokat jobbágysorba taszították, és földjeiket a német lovagrend számára elzálogosították. A század közepén pénzzel válthatták meg magukat a „kiskunok”, köztük a szentmiklósiak is. Fontos oktatási központ jött itt létre még a 17. században, a református „schola”, a mai Baksay Sándor Református Gimnázium őse. Ebből az iskolából került ki hosszú ideig e környék értelmisége.

89

Az itt élő emberek a mai napig ápolják, őrzik hagyományaikat. Nagy divatja van a rongyszőnyeg készítésnek, de él itt gyékényfonó, citerakészítő és citeraművész is. Az utóbbi években egyre fontosabbá válik a város életében a gyógyturizmus, és az erre építő vendéglátóipar is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


Érdekes élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak az ún. Nyakvágó csárdába, mely a szabadszállási út mentén áll. Ez az épület valamikor a Pest-Pétervárad közötti postaút állomása volt. Nevét onnan kapta, hogy a 19. század elején az itteni csaplárné torkát szerelemféltésből elvágták. Az épületben ma kisebb néprajzi gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. A kerekegyházi út mentén már a kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartozik az ún. Selyem-tanya, mely a valamikori tanyasi élet egy kis megmaradt szelete. Akik pedig a gazdagabb urak lakhelyére is kíváncsiak, ellátogathatnak a helytörténeti múzeumnak is otthont adó valamikori Virágh-kúriába.


A képzőművészet szerelmesei Diószegi Balázs szülőházában tekinthetik meg a korhűen berendezett emlékszobát, és a festő néhány sajátos hangulatú kiskunsági tájakat, embereket ábrázoló festményét.


Mindezeken kívül érdemes még elsétálni a református kollégium és a városháza impozáns épületéhez is.

Linkek
Kunszentmiklós
Kunszentmiklósi Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary