Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Lipót Fürdő - Lipót - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Lipót Fürdő
 

9233- Lipót
Fõ út 84.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A Duna-ágaktól körülzárt, mély fekvésű, holt ágaktól behálózott Szigetköz nem csak elsőrangú horgászterület, kivételes szépségű táj, melyen különleges és védett madárvilág él. Itt található, a Szigetköz „szívében” Liptó község és Lipótfürdő, azaz a Liptói Termálfürdő is. A fürdőt 2002-ben felújították. Jelenleg négy hektáros területen, két termálmedencével, egy úszómedencével, élménymedencével, gyermekmedencével és pancsolóval, stranddal várja a fürdőzni vágyókat. A víz 38, 32 és 25 ºC-os termálvíz . Összetétele alkáli hidrogénkarbonátos ásványvíz, melynek jód tartalma is jelentős. Mozgásszervi és reumatikus megbetegedések, illetve nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas gyógyvíz. 1993-ban ásványvízzé minősítették. A sportolni vágyók nem csak a mini golfpályán és röplabdapályán sportolhatnak, de a fürdő területén található zöld gyep futballozásra is alkalmas.

Történelem

Lipót nevében nem véletlenül hallja még ma is az ember egyértelműen a személynevet. Nevét ugyanis egy Lipót nevű polgárról, első tulajdonosáról kapta a község, még a 13. században. Lipót községe a történelmi emlékekben ettől az időtől van jelen. Az évszázadok sosem kímélték ezt a vidéket. Pusztítottak itt a tatárok és az osztrák hadak is, árvizek és járványok. Ugyanakkor a fenyegetettség mellett búvóhely is volt a szigetköz, például a kuruc időkben. A környék lakossága elsősorban halászmesterségéről volt híres. A lipóti halászoknak saját standjuk is volt a bécsi és pozsonyi piacokon. E mellett fontos volt az aranymosás, illetve a révészkedés, hajóvontatás, hajózás is. A 19. századi folyószabályozások jelentősen megváltoztatták mindezt, ekkor sokan áttértek a földművelésre. A két világháborúban több lakos hősi halált halt. A jövőre nézve pedig érzékenyen érintette Lipótot, hogy Trianon következtében elveszítette fontos halpiacait, és területének egy részét is. 1968-ban fúratták a termál kutat Lipóton, ami végre új távlatokat nyitott a község előtt.

Látnivalók


Ha tehetik, érdemes a fürdőzés után elindulni a környéken, barangolni, vagy kerékpározni a Szigetköz varázslatos vidékén. A Szigetköz varázslatos hely. Ha az idelátogatónak ideje engedi mindenképpen érdemes elindulni és fölfedezni ezt a tájat. Valamikor itt számtalan kis szigetecske között folyt a Duna. Akkoriban nevezték el „Ezer sziget országának” a Szigetközt. Ez a mára 375 négyzetkilométeres földrész a Mosoni-duna és a Nagy-Duna által határolt terület. A táj kiemelkedő szépségű részei a valamikori holt ágak, az ártéri erdők és a nádasok. Széles skálán lehet válogatni, ki, hogyan, és mivel szeretné legszívesebben bejárni ezt a vidéket.


A Duna-menti kerékpárút, és a kisebb mellékutak alkalmasak arra, hogy kerékpározás közben nézzen körül az ember.


Akik inkább a vízi sportokat kedvelik, evezés közben bebarangolhatják hajóikkal a galériaerdők által övezett Duna-ágakat.


A lovas sportok kedvelői számára több lovarda szervez túralovaglásokat.


Azok az idelátogatók, akikben a természet szemlélése mellett a vadászat iránti érdeklődés is megvan, egyrészt a telepített kavicsbánya-tavakban horgászhatnak, vagy vadászhatnak is a Szigetközben.


Érdemes a vidék mellet a környező településekre is ellátogatni. Dunakillitin például az impozáns épületek kedvelői akadhatnak kedvükre való látnivalóra. Itt áll dr. Batthyányi Strattmann László kastélya, ami jelenleg általános iskolaként működik. A falu határában pedig, már a modern építészet hangulataként ott áll a Dunakiliti Duzzasztómű.


Dunasziget három kisebb falu egyesüléséből jött létre. Ide inkább a környezet miatt érdemes ellátogatni. A falu határában gyönyörű táj fogadja a látogatókat, ártéri erdők, Duna-ágak.


Halászi fő vonzereje a központjában található két oromfalas paraszt barokk ház, mely fölé nagy, barokk stílusú templom emelkedik, melynek freskóit Maulbretsch tanítványai festették. A Mosoni-Duna partján szabadidőpark található, a kellemes strandon pihenési és csónakázási lehetőségekkel.


Bár nevében csak Hédervár őrzi a Héderváryak nevét, a szigetközben nem csak Hédervár volt hosszú időn keresztül az ő birtokuk. Viszont itt található kastélyuk és temetkezési a Boldogasszony kápolna, mely a család temetkezési helyéül szolgált, és a 13. században épült, kertjében pedig, a néphagyomány szerint, Árpád fája áll.


Ásványráró fekvésénél fogva az árvizektől egyik leggyakrabban sújtotta települése a Szigetköznek. Hagyományosan az itt élő emberek aranymosók voltak. Határában 18. századi kápolna áll. Dunaszentpálon a régi időket idéző népi lakóház áll. Itt megtekinthető hogyan is éltek, hogyan építkeztek ezen a környéken az emberek. Abda község szomorú emlékeket idéz ebben a varázslatos környezetben. Itt végezték ki Radnóti Miklóst a második világháború utolsó hónapjaiban.


Lébénymiklóson a 18. századi templom mellett a Lébényi részen épült 13. századi bencés kolostor, mely bár számos alkalommal megrongálódott, a 19. században felújították, és elnyerte mai formáját. A mai plébániát a régi kolostorrészek felhasználásával alakították ki. Látnivalókban, élményekben, sportban és pihenésben sem szenvedhetnek hiányt az idelátogatók. Érdemes eljönni Liptóra, és a fürdőzés, gyógyulás mellett, kicsit elveszni a Szigetközi lenyűgöző világában…

Linkek
Lipót
Lipót Fürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary