Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Mátészalkai Termálfürdő - Mátészalka - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Mátészalkai Termálfürdő
 

4700- Mátészalka

KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


97

Kellemes, kisvárosi hangulatban tölthetnek nyugodt napokat, akik Mátészalkára látogatnak fürdőzni. Az itteni víz alkáli-hidrogén-karbonátos,nátrium-kloridos gyógyvíz, mely összetételénél fogva jótékony hatással bír mozgásszervi megbetegedések esetén. A családias hangulatú fürdő a hatvanas évektől kezdve üzemel. Korszerűsítését, fejlesztését, egy uszoda megépítését 2005-re tervezik.

Történelem

A 10-11. században már lakott terület volt. Eredetileg a mai Mátészalka két faluból, Mátéból és Szalkából állt, melyek a 14. században olvadtak össze egy településsé. A környéken fontos szerepet töltött be, ezt mutatja, hogy már a 13. században vásártartási joggal rendelkezett. Mezővárosi rangra a 15. században emelték. A török hódoltság ideje alatt többször érte támadás ezt a vidéket. Korabeli források szerint alig néhány ember maradt itt akkoriban, a települések az elnéptelenedés szélére jutottak. Csak a 18. század második felében indult meg ismét a fejlődés útján. A 19. század folyamán már a polgári fejlődés is megindult Mátészalkán, hamarosan járási székhellyé lett, a mai Magyarország területén itt indult meg először a század végén a közvilágítás. Vezető szerepét még akkor is megőrizte, amikor 1950-ben a megyék átszervezése nyomán elveszítette megyeszékhelyi minőségét. 1969-ben így ismét városi rangot kaphatott. Azóta fejlődése töretlen, új gyárak, üzemek települtek ide, és kialakult az új városközpont is.

Látnivalók

97

A környék története, néprajza iránt érdeklődő látogatóknak érdemes megtekinteni fürdőzés után a Szatmári Múzeumot. Az itteni gyűjtemény különlegessége többek között, az itt kiállított ötven szatmári parasztszekér, hat szán és tizenöt kocsi-hintó, valamint tűzoltó-, hússzállító- és halottaskocsi.

97

Akiket érdekel a vasúttörténet, azok ellátogathatnak a Vasúti Helytörténeti Gyűjteményt bemutató, négytengelyes, favázas, 1895-ben Aradon gyártott személykocsihoz, ahol a Mátészalkáról kiágazó vonalak történetét 1846-tól napjainkig mutatják be. Érdekes még az ugyanitt kiállított régi gőzmozdony is.


Egy kis tó partján időzhetnek nyugodt környezetben, ha ellátogatnak a Kastélyszálló kertjébe.

97

A kisebb városi parkok és szobrok, a kisvárosi hangulat pedig bizonyára vonzzák majd azokat, akik szeretik a nyugodtabb hangulatú városokat. Ha pedig valaki inkább a természeti szépségekben szeret gyönyörködni, a környező Szatmár-Beregi tájon tehet kisebb túrákat.

Linkek
Mátészalka 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary