Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Szárazfürdő (Mofetta) - Mátraderecske - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Szárazfürdő (Mofetta)
 

3246- Mátraderecske
Mátyás u.19/A
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


98

Egy hagyományait máig ápoló és őrző, nyugodt településen tölthetnek kellemes napokat, akik Mátraderecskére látogatnak. A vidék természeti kincsekben is gazdag, hiszen az itteni Mofettának (szén-dioxid szárazfürdő) egész Magyarországon nincsen párja. A geológusok "Mofettának" nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. A szárazfürdő elsősorban verőérbetegségek, szív-, és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, különféle reumetikus betegségek, bizonyos belgyógyászati panaszok esetében bír jótékony hatással.

98

De Mátraderecskén Strandfürdő is van. A Kincses Strandfürdő vize magas szénsav tartalmú kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos gyógyvíz, mely elsősorban különféle gerinc- és idegrendszeri megbetegedések esetén bír jótékony hatással, de kiválóan alkalmazható rehabilitáció esetén is. A fürdő jelenlegi területén két medence várja a látogatókat.

Történelem

Különös régészeti leletre, mamut csontokra bukkantak ezen a környéken a régészek. Kiállításon ezek ma a gyöngyösi Mátra Múzeumban tekinthetőek meg. Írott források először a 14. században említik. A község lakói a népművészetükről, hagyományaikról, és sajátos nyelvjárásukról híres palócok. Mára a régi hagyományokat elsősorban a községi folklór őrzi, míg e sajátos nyelvjárás máig élő, noha, mint maga a nyelv általában, az idők során sokat változott és változik is folyamatosan. A török hódoltság ideje alatt Mátraderecske török kézre került, elnéptelenedett. A 17. század végére datálható forrás szerint egyetlen család élt itt, innentől számítják újra betelepülését. A 19. század elején már többen foglalkoztak itt téglaégetéssel. Az itt található jó agyagra alapozva hamarosan megépült a téglagyár is. Mára Mátraderecske a fejlett kisközségek sorába tartozik. Élénk kulturális élet jellemzi, a palóc hagyományok ápolása mellett különös vonzereje van a fürdőknek, és a környező vadregényes tájnak is.

Látnivalók

98

Fürdőzés előtt vagy után érdemes egy kis kirándulásra indulni a Kanázsvár romjaihoz. A vár a 13. században épült, s az Aba nemzetség egy ismeretlen tagjának birtokában volt. Pusztulása a török időkhöz köthető.

98

Akiket érdekel a Palóc népművészet, feltétlen látogassanak el a Népművészeti Házba, ahol a szőttesek, és a szövés mesterségével ismerkedhetnek meg, és egy palóc szobát is megtekinthetnek.


Különféle hagyományőrző programok – mint például a Palócföldi Vigasságok - is többször vannak itt, vagy ezen a környéken, érdemes előre tájékozódni indulás előtt!

Linkek
Mátraderecske
Szárazfürdő (Mofetta) 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary