Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Mezőkovácsházi Parkfürdő - Mezőkovácsháza - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Mezőkovácsházi Parkfürdő
 

5800- Mezőkovácsháza
Alkotmány u. 81.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


99

Ősfáktól övezett környezetben helyezkedik el a Mezőkovácsházi Parkfürdő. Az 1959-ben megnyitott termálvizű fürdő vizét 1998-ban Borostyán néven minősítették gyógyvízzé. A víz nagy ásványi anyag tartalmú hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi betegségek és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas. A fürdő jelenlegi területén három medence várja az idelátogató vendégeket.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az avar korban is éltek itt. Írásos említése kései, csak a 15. században fordul elő először. Régészeti ásatásoknak köszönhetően azonban tudni lehet, hogy a település már a 11. században létezett, a Száraz-ér jobb partján ugyanis megtalálták az akkor már álló templom alapjait. A 15. században a település mezőváros. A birtokos Bessenyei családnak kastélya is állt már ekkor. A török hódoltság ideje alatt felégették, majd török fennhatóság alá került. A 16. század végi tatár támadás után elnéptelenedett. A törökök kiverése után a puszta kincstári birtokká lett. A 18-19. században birtokosai adták-vették, majd ismét a kincstár kezébe került. Az utolsó tulajdonos, a Fekete család örményeknek adta ki a területet, akik dohánytermesztők letelepítésére tettek kísérletet itt. A 19. század elején lassan elindult az újrebenépesedése, elsőként Református-kovácsháza alapjait vetették meg – ma Mezőkovácsháza településrésze, csak úgy, mint Katalinpuszta. Az idetelepülők a dohánytermesztés mellett fuvarozásból, marhahajtásból éltek, egészen addig, amíg meg nem épült a vasútvonal. A dohánytermesztés ezután is jelentős maradt, mellette megjelent a seprőcirok, s a település ennek fő kereskedelmi központjává lett. A 19. században járási székhely. Dinamikusan fejlődött a 20. század második felében is, ennek köszönhetően a 80-as években városi rangot kapott.

Látnivalók

99

Fürdőzés után érdemes kicsit körülnézni a településen. A központban a világháborús emlékmű mellett megtekinthetik Corvus Cora Róbert női márványszobrát. Másik érdekes emlékmű, Csanád vezér bornzalakja, melyet Széri-Varga Géza szobrászművész mintázott meg az államalapítás ezredik évfordulóján. Mezőkovácsháza 1000 évig (1950-ig) Csanád megye része volt. Csanád vezér szobrának állításával a város - mint Csanád megye volt járási székhelye - örök emléket kívánt állítani egy olyan személyiségnek, aki az államalapítás korában megjelenítette a pogányságból a kereszténységbe való átmenetet.

Linkek
Mezőkovácsháza 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary